‘Goedkoopste’ moet uit reclame winkelketens

Winkelketens mogen in hun reclamevoering niet langer in het algemeen claimen de goedkoopste te zijn. Prijsvergelijkende reclame mag, maar alleen voor duidelijk vergelijkbare producten. Dat heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld in een zaak tussen discounter Lidl en de Belgische concurrent Colruyt. De zaak heeft waarschijnlijk invloed op de hele detailhandel, zegt een medium dat het kan weten, Zibb Retail.

Lidl diende in België een klacht in tegen een reclamecampagne van Colruyt. De Brusselse rechtbank van Koophandel vroeg daarom om een principe-uitspraak aan het Europese Hof van Justitie.

Het Hof stelde de Duitse prijsvechter in het gelijk.

Supermarkten mogen alleen claimen goedkoper te zijn dan de concurrent als duidelijk wordt gemaakt om welke producten het gaat. Als uit de reclameboodschap niet blijkt dat het om slechts een deel van het totale assortiment gaat, dan is de reclame misleidend. Aldus Zibb Retail.

Bovendien is de reclamemaker, als hij niet klip en klaar stelt om welke producten en prijzen het gaat, verplicht om de consument duidelijk te maken waar hij kan nagaan of de supermarktketen daadwerkelijk goedkoper is dan de concurrent.

Algemeen directeur Luc Rogge van Colruyt noemt het arrest tegenover de Belgische VRT ‘voor negentig procent gunstig’. Hij is blij dat duidelijkheid is verschaft over wat wel en niet mag bij prijsvergelijkende reclame en dat niet alle opgenomen artikelen in de prijsvergelijking hoeven te worden opgesomd, zolang aan bepaalde regels wordt voldaan. Colruyt heeft toegezegd dat de campagnevoering wordt aangepast. Maar prijsvergelijking zal ook in de toekomst onderdeel blijven uitmaken van de communicatiestrategie, aldus Rogge.

Lees ook:Ikea maakt effectief reclame op de Keukenhof – met meubelen
Lees ook:Swedish Chef neemt AH’s Harry in de maling namens Dirk
Lees ook:Lidl-advertentie kondigt Max Havelaar-gecertificeerd voedsel aan
Lees ook:Gratis mobiel internet ondernemers in ruil voor telefoonbanners
Lees ook:Sonja Bakker bevalt eerst van Bram, baart dan Lidl-boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.