Gouden Loeki 2013: ASR/Olli met reclamebureau John Doe

[UPDATE klik hier] De Gouden Loeki voor de leukste dan wel populairste, door het Nederlandse kijkerspubliek gekozen commercial van het jaar 2013 is vanavond gegaan naar ASR’s Olli/Gio/Blijdorp, gemaakt door reclamebureau John Doe met Hein Mevissen als regisseur. De shortlist van vijf werd verder gehaald door Gamma/Baby (van reclamebureau TBWA\Neboko), Campina/Judomeisje (ook van dat bureau), Volkswagen /Hondje (DDB & Tribal) en Toyota/Opa en Oma (Launched). De volgorde is gelijk aan de laatst aangekondigde stand, die al dan niet -of deels- de eindstand was. Ster’s directeur Arian Buurman, die de prijs overhandigde aan de winnaars, noemde de strijd ‘bloedstollend spannend’ en er is ‘meer dan ooit’ gestemd. Maar ze ging niet in detail. Evenmin werd bekend gemaakt wie officieel als nummers 2, 3, 4 en 5 eindigden, zoals in voorgaande jaren gebruikelijk was. Waren de verschillen nu te klein? De vijf finalisten werden eerder door het publiek gekozen uit een longlist van 36 commercials (drie genomineerden per maand). Competitie en uitreiking -zojuist live op Nederland 1 met spreekstalmeester Art Rooijakkers- werden georganiseerd door de Ster, reclameverkopers van de Publieke Omroep. Tijdens de liveshow en de afgelopen dagen kon per telefoon en sms gestemd worden. De opbrengst van ‘t stemmen doneert Ster wederom aan 3FM’s Serious Request-actie. Vorig jaar was Telfort Gouden Loeki-winnaar met Hans, de ex-miljonair. ASR was sponsor van Feyenoord en gunde Diergaarde Blijdorp de plek op het shirt toen de verzekeraar ermee stopte. De Gouden Loeki 2013 bevatte veel elementen die het vaak goed doen in commercials: humor, kinderen en dieren. Aldus de Ster. En voetbal. En Rotterdam

De eerste Ster Gouden Loeki werd in 1995 uitgereikt. De winnaars waren achtereenvolgens: KLM ‘Zwanen’ (1995), Rolo ‘Olifant’ (1996), Melkunie ‘Bommetje’(1997), Calvé Pindakaas ‘Goal!’(1998), Gouden Gids ‘Haai’ (1999) en Dommelsch ‘Archeoloog’ (2000), Centraal Beheer Achmea ‘Rio’ (2001), Calvé Pindakaas ‘Voetballertje’ (2002), Amstel ‘Klussen’ (2003), Centraal Beheer Achmea ‘Leeuw’ (2004), Planet Internet ‘Moderne Technieken’ (2005), Centraal Beheer Achmea ‘Acupunctuur’(2006), KPN ‘Goeiemoggel’ (2007), SP met ‘Thuiszorg’ (2008), Heineken met ‘Walk-in fridge‘ (2009), Calvé-pindakaas met ‘Pietertje‘ (2010), ‘Altijd samen‘ met Ali B van T-Mobile (2011) en Lekker lang bellen met Hans van Telfort (2012).

Lees ook:Gouden Loeki 2011: nu stemmen voor de vijf finale plaatsen
Lees ook:Stemmen voor 5 finalisten eindstrijd Gouden Loeki gestart
Lees ook:Gouden Loeki 2011 voor Ali B’s ‘Altijd samen’ van T-Mobile en reclamebureau Etcetera (2e: Gamma/Bouwsteentjes/TBWA)
Lees ook:Gouden Loeki 2012: Telfort’s Hans en reclamebureau N=5
Lees ook:Finale Ster Gouden Loeki ’13 vanavond 20.30u Nederland 1

Eén reactie op “Gouden Loeki 2013: ASR/Olli met reclamebureau John Doe

 1. Maartje van Osch

  Het is zeker waar dat de commercial Olli als winnaar van de gouden Loeki 2013, elementen bevat “die het vaak goed doen in commercials”, zoals Arian Buurman aangeeft: “humor, kinderen en dieren”. Maar voor een top-5 positie is meer nodig, namelijk aansluiten bij hedendaagse trends, waarden en emoties die de consument raken. Succesfactoren van Olli, zien wij vanuit familymarketing perspectief als volgt:

  De succesfactor van de commercial Olli is dat de liefde voor de knuffelolifant Olli groot is onder zowel kinderen als volwassenen:
  Kinderen genieten van Olli omdat dit past bij hun fantasiewereld (knuffel als een veilige baken die jou altijd begrijpt).
  Volwassenen genieten van Olli vanwege de herkenning van en verbinding met hun verleden, toen het leven in hun herinnering nog goed en zorgeloos was (nostalgie). De paradox tussen de stoere Giovanni van Bronckhorst en de knuffelfactor van Olli geeft ons een fijn gevoel: kunnen en mogen knuffelen en spelen (waarden oorspronkelijk uit de kinderwereld), zonder je stoere autoriteit te verliezen als volwassene, geeft lucht en ruimte dat aansluit bij een verlangen en positieve emoties oproept.
  Dit maakt de doelgroep van Olli niet alleen breed, maar heeft tot slot de positieve emotie van verbondenheid: samen, generatie-overstijgend, kunnen genieten van dezelfde commercial.

  Maartje van Osch, consumentenpsychologe en directeur FamilyFactor

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.