De 100 mooiste reclame-affiches van 145 jaar Bijenkorf te zien in Stadsarchief Amsterdam

Ter gelegenheid van het 145 jarig jubileum van de Bijenkorf toont het Stadsarchief in Amsterdam de ’100 mooiste’ reclame-affiches uit de rijke collectie van het waren huis. We de selectie heeft gemaakt is niet bekend. De tentoonstelling loopt van 27 maart t/m 24 mei 2015. Vanaf de oprichting hebben affiches een belangrijke rol gespeeld in de reclame-uitingen van de Bijenkorf, met als hoogtepunt de jaren 50 en 60. Vele affiches zijnontworpen door bekende vormgevers als OttoTreumann, Wim Strijbosch, Theo Stradmann, Anthon Beeke en Benno Premsela, meldt een persbericht. Het oudste affiche op de tentoonstelling is van Pieter Das (1881-1937), St.Nicolaas Geschenken uit 1916.

”Voor de Bijenkorf is een sterke vormgeving tot op de dag van vandaag van groot belang. De affiches waren vaak spraakmakend en vooruitstrevend. De ontwerpen werden van 1930 tot 1970 ondersteund door de sterke payoff “de Bijenkorf heeft ’t”.” Tegenwoordig hanteert de Bijenkorf “Een wereld van Inspiratie’’. De affiches op de tentoonstelling geven een goed beeld van de geschiedenis van de Bijenkorf en de ontwikkeling in de grafische vormgeving gedurende de 20ste eeuw. Het Stadsarchief beheert het complete archief van de Bijenkorf. ”Foto’s en film uit het archief zullen de affiches voorzien van interessante context,” aldus het persbericht.

Stadsarchief Amsterdam, Centrale Hal.
Vijzelstraat 32, 1017 HL Amsterdam.
Openingstijden dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag 12.00 – 17.00 uur.
Toegang gratis.

Lees ook:Daan Roosegaarde op Kunstrai-poster Anthon Beeke
Lees ook:Affiches van Dick Bruna te zien in Affiche Museum
Lees ook:‘David Bowie is’-tentoonstelling al vanaf 11 december in Groninger Museum meldt reclame
Lees ook:ReclameArsenaal zet ruim 65 jaar Nederlandse zuivelreclame online
Lees ook:Wie is wit, wie zwart, vraagt poster Tropenmuseum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.