Apple’s nieuwe iPad – de officiële reclamevideo

Daar is-ie dan. Zie de reclamevideo van Apple’ nieuwe iPad (zie ‘m op de speciale site), die de tradionele uitgeefwereld wezenlijk kan doen veranderen en onlinereclame wellicht flink stimuleert. Gaan nu nóg meer mensen mobiel online lezen, kijken en luisteren, bijvoorbeeld? Alle mogelijkheden ervan worden HIER opgesomd. De iPad is in wezen een giga-iPhone, met dezelfde gebruiksvriendelijkheid en app-circus, dat niet kan bellen. Het biedt dus geen revolutionaire nieuwe dingen in de aanval op netbooks en laptops. Het  heeft een 9,7 in, scherm (22,8 cm) en kost in de VS vanaf eind maart het verrassend lage bedrag van $499 (duurste: $829). Er is een data-abo nodig. De iPad heeft een 1GHz A4-processor en komt in modellen met 16, 32 of 64GB Flash-geheugen. Hij is dunner en lichter dan alle andere laptops en zelfs netbooks, claimt Apple, en heeft een qua grootte ”bijna normaal” touch keyboard dat aan een extern keyboard kan worden gekoppeld, en een volledig multi-touchscherm. De iPad kan helaas geen flashfilmpjes afspelen. De hamvraag is of het scherm rustig genoeg om ècht goed langere teksten te kunnen lezen. De batterij gaat liefst 10 uur mee.

Vanaf eind maart wordt de iPad met Wifi in de VS geleverd (de 3G-versies wat later). De duurdere exemplaren hebben WiFi èn 3G aan boord, die moet je dus hebben. Over de verkoop in andere landen volgen nog mededelingen. In een persbericht zei Steve Jobs (foto): ”iPad creates and defines an entirely new category of devices that will connect users with their apps and content in a much more intimate, intuitive and fun way than every before.’ Apple opent een speciale boekenwinkel, iBookstore, waaruit boeken kunnen worden gedownload. Daarvoor zijn contracten met grote uitgevers gesloten. Ook gaat Apple software verkopen voor tekstverwerking en het maken van spreadsheets op het apparaat. UPDATE: De Volkskrant meldde donderdagmorgen: ”In de komende maanden moet blijken of Apple zijn eerder slagen kan herhalen: in een behoefte voorzien waarvan consumenten nog niet wisten.” De krant zegt dat de iPad ”volgens experts veranderingen in het verdienmodel van mediabedrijven fors kan bespoedigen.” In De Telegraaf zegt gadgetgoeroe Vincent Everts dat het nog zeer de vraag is of de iPad aanslaat. Hij betwijfelt namelijk of het type scherm dat Apple gebruikt voldoende rustig is om langere tijd boeken en tijdschriften op te lezen. Als gemis noemt hij verder de onmogelijkheid om de populaire flashfilmpjes af te kunnen spelen en meerdere taken tegelijkertijd te kunen uitvoeren (multitasken). Maar Everts was eerst ook uitzonderlijk kritisch over de iPhone, herinner ik mij…

Lees ook:Apple’s introductiespotjes voor iPad 2 en Smart Cover
Lees ook:Het is weer zover: een iPad bij abo op NRC Next of NRC H
Lees ook:Weer aanval Amazon Kindle op iPad (met gay in VS spotje!)
Lees ook:‘Electric’ heet alweer derde commercial Apple’s iPad
Lees ook:Hoofdrol voor retinascherm in spotje voor nieuwe iPad (nr 3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.