Pleidooi tv-wereld tegen aanname Mediawet door Tweede Kamer per advertentie

Interessant is ook wie er niet bijstaat, bij de Hilversumse tv-wereld die te hoop loopt tegen de nieuwe Mediawet die vandaag in de Tweede Kamer wordt behandeld. Die wet wordt door de 76 ondertekenaars van de advertentie, bijna allemaal freelancers en enkele vreemde eenden in de bijt, als ‘directe bedreiging’ gezien van de redactionele vrijheid van omroepen en programmamakers (KLIK erop om wat te vergroten). De zwarte advertentie staat vandaag in een groot aantal dagbladen; zie de overlees voor de hele tekst, evenals voor alle namen die ‘m ondertekend hebben. Daarbij staan behalve ‘Hilversummers’ en diverse artiesten ook mensen als Peter van Uhm, generaal buiten dienst en Ard Schenk, voormalig schaatser. De ondertekenaars noemen het van ‘essentieel belang dat de omroepen zelf – samen met de achterban -de inhoud blijven bepalen van de programma’s en dat dit niet in handen komt van de NPO, een verlengstuk van de politiek.’

”Geachte leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal,
”Vandaag stemt u over de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker. De toekomst van ons unieke omroepbestel ligt in úw handen.
De macht die de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met deze Mediawet krijgt, is een directe bedreiging van de redactionele vrijheid van omroepen en programmamakers.
”De door de overheid benoemde NPO krijgt met het aannemen van deze Mediawet zeggenschap over de inhoud van de programma’s van
omroepverenigingen en taakorganisaties. De omroepen zijn echter directe vertegenwoordigers van het publiek en
staan in contact met hun leden, kijkers en luisteraars.
”Het is daarom van essentieel belang dat de omroepen zelf – samen met de achterban -
de inhoud blijven bepalen van de programma’s en dat dit niet in handen komt van de NPO, een verlengstuk van de politiek.
Wij staan voor journalistieke onafhankelijkheid en wensen geen directe bemoeienis met de inhoud van onze programma’s door de NPO.
Wij vragen u dan ook dringend TEGEN deze Mediawet te stemmen.”

Lees ook:Jakhalzen dreigen met zwart scherm in wervingsspot Vara
Lees ook:EO stopt met gesponsorde medische televisie-documentaires
Lees ook:Programmamakers willen Nederland 2 als reclamevrije kwaliteitszender
Lees ook:Alcoholreclame voor 21.00 uur op tv en radio verboden in Mediawet
Lees ook:PvdA en CDA willen reclameregels op commerciële tv versoepelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.