Na rookverbod: Horeca Nederland vreest verdwijning bruine café

Het 125-jarige Kon. Horeca Nederland luidt de noodklok -hun eigen woorden- voor een groot aantal typisch bruine café's die in de problemen zijn geraakt door het rookverbod sinds 1 juli. Die café's krijgt binnenkort ook een klap van een ''drastische'' accijnsverhoging op bier. KHE, dat nota bene instemde met het verbod ondanks verzet van veel kleine café's, is dus wakker geworden en ''vecht voor het behoud van deze huiskamers van de samenleving,'' blijkt uit een hele advertentiepagina vandaag in De Telegraaf op Zondag. Maar misschien had KHE nauwelijks of geen keus, destijds vanwege een vastberaden kabinet. De club van 21.000 (!) horeca-ondernemers komt met een pakket eisen.

Dat pakket is nodig zodat horecaondernemers in alle geledingen kunnen blijven ondernemen. Zuipketen moeten worden aangepakt, ook rokers moeten aansprakelijk worden gesteld (zoals in de meeste Europese landen), gemeenten moeten zich soepeler opstellen bij het verstrekken van vergunningen voor rokersfaciliteiten buiten en er moet een compensatieregeling komen ''als blijkt dat ondernemers het echt niet redden door de invoering van het rookverbod.''

In
de advertentie Kon. Horeca Nederland spreekt over zijn waardering uit
voor minister Klink van Welzijn, Volksgezondheid en Sport, die de
horeca een pluim gaf omdat de meeste horecabedrijven zich keurig aan de
regels van het rook verbod houden. ''In  het spoeddebat van 7 october
heeft hij aangegeven gevoelig te zijn voor de omzetgevolgen van dit
rookverbod.'' Vandaar genoemde 4 extra eisen richting overheid. ''De
overheid is aan zet.''

Lees ook:Advertenties gezondheidslobby, Horeca Nederland over rookverbod
Lees ook:Nederlandse overheid belooft Fifa verbod op Bavaria-achtige reclamestunts voor WK2018 of WK2022
Lees ook:Onderzoek: ‘Nederlander wil verbod junkfoodreclame’
Lees ook:Een beetje al te zwaar is het Alles-in-1 pakket van Ziggo
Lees ook:Onderzoek: Nederlanders positief over overheidscampagnes

4 reacties op “Na rookverbod: Horeca Nederland vreest verdwijning bruine café

 1. john oldenhof

  Horaca Nederland vreest verdwijnen bruin café. Wie had 20 jaar geleden kunnen bedenken dat we ooit zo’n intolerant land zouden worden? Regels, regels, regels… Gezellige kroegen failliet. En nu wachten op de ‘illegale thuiskroeg’. Het wordt er niet gezelliger op!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Barbara

  Helemaal eens met de vorige reactie van John. Sinds juli ben ik niet meer in welke horeca gelegenheid dan ook geweest, behalve dan de afhaal chinees. In cafe’s en kleine restaurantjes zitten bijna geen mensen meer. Het is gewoon nergens meer gezellig, en aan gezelligheid heb ik best af en toe eens behoefte.
  Het oude vrouwtje dat ik in een lunchroom in ons winkelcentrum een paar keer per week haar kopje koffie zag drinken met haar sigaretje erbij kan nergens meer naartoe, de oude en eenzame mensen mogen lekker nog eenzamer worden van Klinkje. Ga lekker zo door. Help nog wat ondernemers failliet gaan en diverse mensen aan de anti-depressiva, dan komt het vanzelf goed. Nederland oogt nog leuk maar ondertussen is het zachtjesaan een smerig laag bij de gronds controle staatje geworden.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Alice

  Helemaal eens met Barbara. Eenzame ouderen die juist in hun stamcafé aanspraak hadden en die meestal roken, kunnen nergens meer heen. Nooit verwacht dat de intolerantie zo hoog is in Nederland. Maar wel worden de coffeeshops gedoogd? Terwijl nergens in de EU dit wordt toegestaan. Zit de overheid misschien met hun vingers in de drugshandel en hebben ze die niet in de tabakshandel? Wiet is vele malen ongezonder dan een sigaret.
  Jammer dat de zo authentieke kroegen zullen gaan verdwijnen. Weggooien van een cultuurgoed, barbaars.

    /   Beantwoorden  / 
 4. paultje

  Helemaal oneens met culturele Alice. Andere onschuldige mensen lastigvallen met jouw uitgeademde ziekmakende viezigheid, dát is pas barbaars.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.