Aandachtverslaafheid campagnes Aegon, Ikea, Eyewish, Menzis verklaard door Dick van der Lecq

Het gebeurt vaker dat reclamecampagnes op elkaar lijken. Maar nu wemelt het werkelijk van de campagnes met het thema ‘aandacht’. Constat eert reclameman Dick van der Lecq in zijn onlangs in de Amsterdamse krant Het Parool en op vaksite Adformatie verschenen column. ‘Bij Eyewish geven we graag wat extra aandacht aan onze klanten. Eyewish, meer oog voor jou’. Menzis: ‘Aandacht, als er iets in de zorg belangrijk is, dan is dat het wel. Menzis, elk mens is er één’. ‘Aegon biedt een financieel aandachtsgesprek, ‘Aegon, aandacht voor je toekomst’. En designers van Ikea gaat bij mensen kijken wat ze echt nodig hebben. ‘Ikea, aandacht maakt alles mooier’. Hebben de makers soms zitten slapen? Had mentijdens het plannen van de Krokusvakantie geen vijf seconden kunnen googelen of hun creatieve vondst wel uniek was? 

”Best gek want reclamemakers leven van originaliteit en daarmee wordt niet gemarchandeerd. Iets gemaakt hebben wat al blijkt te bestaan, is het ergste wat je kan overkomen. Als er ook maar het geringste vermoeden van is, gaan de ideeën –al zit er een maand werk in- onverbiddelijk de prullenbak in. Dat er toch gelijkende campagnes voorkomen, heeft veel te maken met de tijdsgeest. Is de Zeitgeist losbandig, dan maken we flowerpowerreclame. In het ik-tijdperk wordt het materialistisch en individualistisch. En in tijden waarin mensen zich door economie, overheid en bank in de steek gelaten voelen, overladen we hen met aandacht. Dan zijn we plots geïnteresseerd in ‘jouw verhaal’. Zoals de wind waait, waait ons jasje.

”Aan de andere kant is aanhaken op de tijdsgeest een heel gezond marketingprincipe. En marketeers weten allang dat mensen vandaag snakken naar aandacht. De Head Down generation gaat gebogen over de smartphone door het leven. Op zoek naar friends, comments  en likes op hun selfies. In China hebben ze er speciale voetpaden voor aangelegd. Marktonderzoekers spreken van een Goldfish generation omdat deze maar acht seconden aandacht voor iets kan opbrengen, nog minder dan een goudvis. Aandacht is dus niet alleen de tijdsgeest en een populair reclamethema. Het is ook the new currency. Schaarser dan goud, olie en truffels.”

Aldus besluit Dick van der Lecq (foto) zijn column in Het Parool en Adformatie onlangs. Zijn reclamebureau Etcetera in Amsterdam, waarvan hij directeur is, werkt onder meer voor klanten als Bol.com, Bolletje, Essent, T-Mobile en TNT.

Lees ook:Halal-dorpen? ‘Wat doet Aegon met die €14 mln van Ajax?’
Lees ook:Aegon maakt het niet mooier dan het is, zelfs niet in de reclame
Lees ook:Fonds Gehandicaptensport vervangt Aegon op tenue Ajax
Lees ook:Eetbare advertentie van Fanta is ook goed voor ‘t milieu
Lees ook:‘Vader van het schaatsen’ Aegon zwaait Salt Lakers uit in advertentie

4 reacties op “Aandachtverslaafheid campagnes Aegon, Ikea, Eyewish, Menzis verklaard door Dick van der Lecq

 1. Willem-Albert Bol

  Het is logisch dat er aandacht is voor Aandacht. Een uiterst succesvolle positionering + campagne van de Persgroep heeft mensen op ideeen gebracht. Graag gedaan.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Henk-Jan

   Wat een onzin. Alsof de Persgroep de eerste is die het woord ‘aandacht’ heeft ontdekt, haha. Ook daarvoor waren er uiteraard al zat merken die die positionering/belofte hadden. Het is nu gewoon weer hip. Of relevant. Of hoe je het wilt noemen.

   Daar komt nog bij: ik ben hartje doelgroep als het om een boodschap van de Persgroep gaat, maar kan me die campagne geenszins herinneren…

   Dus om nou te claimen dat die talloze mensen op ideeën zou hebben gebracht, lijkt me iets te zelfbevlekkerig. Kwestie van een iets te groot ego wellicht?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Willem-Albert Bol

    Beste Henk-Jan, te groot ego klopt zeker. Lees alsjeblieft ook ironie in mijn eerdere reactie. Natuurlijk is aandacht niet van ons en niet uniek. Hadden mazzel dat in de tijdslijn wij in 2014 hiermee begonnen. En toevallig (tijdsgeest?) kwamen anderen ook ook er mee op de proppen.

    En Henk-Jan, kijk ook naar:
    - Onze campagne rond Aandacht (SAN winnaar B-t0-B 2014): http://sanaccent.nl/case/de-best-bekeken-media-van-nederland/
    - Ons Aandacht Kenniscentrum: http://www.persgroepadvertising.nl/echteaandacht#tabs-1

      /   Beantwoorden  / 
    1. Henk-Jan

     Beste Willem-Albert, excuses dat de ironie me was ontgaan. Had even de indruk dat je echt bloedserieus was…

     Overigens is de Stegeman-campagne ‘Meer aandacht, meer genieten’ volgens mij zelfs nog wat ouder dan die van de Persgroep. Niet dat dat nou een goeie campagne was (integendeel zelfs), maar blijkbaar wel trendsettend. :-)

     Bedankt voor de links trouwens. Alleen ontgaat me een beetje waar in die eerste campagne het nou precies over ‘aandacht’ gaat… Enkel omdat dat woord een keertje valt in één van de headlines?

     Neemt niet weg dat het (met de nodige aandacht) geschreven feitelijke statements zijn over de waarde van de ‘good old’ advertentie. En daar is natuurlijk niks mis mee.

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.