Vijf grote pensioenfondsen stellen krantenlezers gerust in advertentie, maar sluiten een kleine daling niet uit

Er is wat aan de hand met uw pensioen,” zeggen ze, de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland. Die dekkingsgraad weer, en nu is het probleem niet de beurskoersen, maar de lage rente die de economie moet opzwepen, maar ze rendement kost en de dekkingsgraad doet dalen. Bovendien komen er meer ouderen bij en leven ze langer. De woorden klinken geruststellend in de advertenties in enkele dagladen. Maar. ”Het enige risico dat u loopt, is dat uw pensioen iets lager kan zijn als het slecht gaat met de economie, of iets hoger als het beter gaat,” schrijven ABP, Zorg & Welzijn, bpf Bouw en PME en PMT (metaal). ”Door de lusten en de lasten eerlijk te delen, zorgen we er samen voor dat we ook straks nog

allemaal kunnen genieten van onze oude dag.” Later vandaag zouden veel pensioenfondsen duidelijk maken hoe het zit met hun dekkingsgraad, die aangeeft in hoeverre een fonds in staat is in de toekomst te voldoen aan alle verplichtingen. In de advertenties zeggen de vijf groten verder dat, ondanks de moeilijke tijden, de mensen in Nederland zeker kunnen zijn van hun pensioen. ”Want geen land ter wereld heeft zoveel gespaard voor pensioen als wij.” De mensen merken overigens al wat van de moeilijke economische tijden. ”Als u gepensioneerd bent, is uw pensioen al een tijd niet of minder dan u gewend bent verhoogd. En als u nog werkt, betaalt u meer meer. Als het niet beter gaat met de economie, zijn misschien nog extra maatregelen nodig,” aldus de heldere advertentie, met sterke tekst, vandaag. Wie vragen of zorgen heeft wordt onderaan de advertentie opgeroepen te bellen of de (gemelde) websites van de pensioenfondsen te bezoeken.

Lees ook:Dagblad advertentie pensioenfondsen over stand van zaken
Lees ook:Reclamewaakhond RCC krijgt misleidingklacht binnen over ‘Samen sta jij sterk’-campagne Pensioenfederatie
Lees ook:Het Nederland van ons pensioen dat niet bestaat
Lees ook:Over kikkers, bazen en meer in spotje Triodos Bank
Lees ook:Andere Franse fietstour voor 60plussers aangekondigd door ASR

2 reacties op “Vijf grote pensioenfondsen stellen krantenlezers gerust in advertentie, maar sluiten een kleine daling niet uit

 1. Redactie, Michael

  UPDATE: Grote pensioenfondsen staan er slechter voor
  RIJSWIJK (AFN) – De grote pensioenfondsen hebben hun dekkingsgraad afgelopen maand flink zien dalen. Als belangrijkste oorzaak noemen zij de rente, die naar een historisch dieptepunt is gezakt. Veel pensioenfondsen maken vrijdag bekend wat hun dekkingsgraad is, om zo hun achterban te informeren hoe zij hun financiële positie in de toekomst kunnen waarborgen.

  De dekkingsgraad van de vijf grootste pensioenfondsen is ver onder het minimum van 105 procent dat De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vastgesteld. Nieuwe cijfers van het Actuarieel Genootschap over de gestegen levensverwachting hebben zij niet in de berekening van de actuele dekkingsgraad meegenomen. Dat zal aan het einde van het jaar wel gebeuren. Naar verwachting leidt dit tot een nog verdere daling van de dekkingsgraad.

  De dekkingsgraad van ABP daalde van 95 procent in juli naar 88 procent in augustus. Het bedrijfstakpensioenfonds voor werkgevers en werknemers bij de overheid en in het onderwijs heeft 2,8 miljoen klanten

  Zorg en Welzijn

  Zorg en Welzijn zag de dekkingsgraad dalen van 103 procent in juli naar 94 in augustus. Bij het fonds zijn ruim 2 miljoen mensen aangesloten.

  De dekkingsgraad van het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (BPF Bouw) daalde van 105,3 procent in juli naar 97,1 procent in augustus. BPF Bouw verzorgt de pensioenvoorziening van ongeveer 850.000 (oud-) werknemers.

  Metaal

  Het Pensioenfonds van de Metalelektro (PME) stelde een daling van de dekkingsgraad vast van 95 procent in juli naar 91 procent in augustus. Bij het fonds zijn meer dan 636.000 mensen aangesloten. PME behoort tot de groep van veertien fondsen die momenteel met De Nederlandsche Bank (DNB) in gesprek is over mogelijk korten.

  De dekkingsgraad van het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) daalde van 94 procent in juli naar 85,2 procent in augustus. Het fonds heeft ruim 1 miljoen klanten.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Mevr. C van Sijl

  Als de pensioenfondsen zo nodig met een dure krantenpagina tekst en uitleg willen geven, waarom kiezen ze daar dan zo’n moeizaam leesbare opmaak voor: witte lettertjes op een lichtgroene ondergrond. Wie verzint dat. De aanblik alleen al is hoofdpijnverwekkend.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.