Archief: november 2011

Vier Europese spotjes in Top-10 commercials van 2011 Amerikaanse vaksite Adweek

De Amerikaanse vaksite Adweek  is er heel snel bij met ranglijstjes over 2011. Slim, ben je de eerste. Het componeerde de 10 beste commercials van 2011. En, in tegenstellingen tot eerdere lijsten van Amerikaanse reclamemedia: nogal wat Europese commercials scoren goed op de lijst dit jaar (4 vd 10). Liefst drie commercials voor auto’s, ook interessant (en allemaal van Amerikaanse makelij). De top 10 wordt wel aangevoerd door een Amerikaanse commercial, VW’s The Force, ook wel bekend als Darth Vader, gemaakt door reclamebureau Deutsch in Los Angeles. ZIE ZE alle 10 HIER, plus de namen van de makers aan het eind van de opsomming. Verschillende spotjes zijn -natuurlijk, haha- al op Reclamewereld.blog te zien geweest.

Ook nuttig voor ollandse weigerambtenaren: prima spotje tegen huwelijksdiscriminatie uit Australië

Ontroerend. Ook daarom goed voor die weigerambtenaren om eens te bekijken, deze klasse infomercial uit Australië. In It’s Time wordt in een kunstig gecomponeerd filmpje met veel emotie gepleit tegen huwelijksdiscriminatie. Aussies kunnen een petitie tekenen van de GetUp-organisatie daar. Pas sinds kort op YouTube en nu al bijna 2.5 miljoen keer bekeken. Veel impact, dus, so far, so good. Nu nog effect! Via Adweek.

Sexy of sexistisch? De verleiding van een Fiat 500 Abarth-spot

Introducing the FIAT 500 Abarth… You’ll never forget the first time you see one.’ De Amerikaanse viral, ook wel ‘web-only commercial genoemd,’ heet Seduction en werd onlangs geüpload door . Dit opgesoepte wagentje arriveert volgend jaar in de VS en een spotje van een minuut van reclamebureau Richards Group moet kopers alvast verleiden met de Abarth, tijdelijk vrouw. De inhoud van de Italiaanse tekst laat zich raden. Heel mwah, wat mij  betreft. PS Verleiden kan ook ánders, zó. AdAge. AdAge.

Mag ook wel ‘ns een keertje hier, reclame voor een afvalbak

Is dit nou een grap, die bak? Dacht eerst van wel, maar een tweet van Eriksjoerdnauta, een betrokkene, bracht mij op andere gedachten. Een serieus bedoelde promo is dit, voor gemeenten en andere instanties. ”Heeft u deze opmerkelijke campagne voor een afvalbak al gezien?” Over die afvalbak, een LiNbak. En later, na uitblijven van een reactie, klinkt 2e tweet bijna verontschuldigend: ”Het is geen sexy product, maar het vlamt wel ” Oké, gaan we dan met de ”afvalbak die meer in huis heeft dan u gewend bent,” een product van OFN, partner in OV-meubilair. Lees ik op de site over de ‘LiN afvalbak, the 

White House-tape onthult: Rutte maakt reclame voor Dirk bij Obama

Haha, lachen is dit. What a Day, ‘nieuw op Twitter maar heeft nu al een primeur.’ Met tweets over politiek, Koningshuis en Nederland. En staatshoofden en grootgrutters. Gisteren haakte supermarkt Dirk geestig met een dagbladadvertentie in op Mark Rute’s bezoek aan president Obama en het Witte Huis. Cynici zagen er echter in dat Rutte zo werd neergezet -of beter: weggezet- als ‘boodschappenjongen van de Amerikanen.’ What a Day, geen idee wie daarachter zitten, toog toen aan het werk en produceerde dit filmpje, een z.g. gelekte tape uit het Witte Huis.

‘Web-only’ bedrijven maken steeds meer reclame op de tv

TV-reclame bron van succes web-only bedrijven: het lijkt haast paradoxaal: het succes van internet kan niet zonder het succes van televisie. Toch is het zo, zegt SPOT, het marketingbureau van de NL tv-zenders in een persbericht vandaag. ”Sterker zelfs, zonder televisie zouden web-only bedrijven een stuk minder succ esvol zijn en minder hard groeien.” In 2010 gaven ze er al €100 miljoen aan uit, dit jaar is dat bedrag flink omhoog, schat ik in. SPOT over de haar zo welgevallige uitkomsten van het onderzoek van Nielsen Media:  ”Enerzijds komt dat door de verdubbeling van het aantal web-only bedrijven dat op televisie adverteert. Maar niet alleen het aantal bedrijven groeit, ook geven de bedrijven die op televisie adverteren gemiddeld genomen meer geld uit aan tv-reclame. Ten opzichte van 2005 gaat het om een stijging van hun tvbudget met 41%.”

Sint dringt klassieke commercials binnen: welke zes merken?

Alle #reclameklassiekers op een rij maar dan met #Sint in de hoofdrol!‘ Twittert mij enthousiast iemand van reclamebureau, Brandfighters. Een promotie dus.  Op YouTube staat namelijk: Sint, doe mij een klassieker! Zelf een Klassieker maken? De goedheiligman stal hier, auw, pijnlijk, de show in een aantal hoogst gerespecteerde klassieke NL commercials. Mijn vraag: om welke zes merken gaat het hier eigenlijk?

‘Afspraken over reclame gericht op kinderen goeddeels nageleefd’ zegt levensmiddelenbranche na onderzoek SRC

De gemaakte afspraken over reclame gericht op kinderen worden ‘in het algemeen’ nageleefd. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Reclamecode (SRC) in opdracht van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie/FNLI, aldus deze organisatie . ”Verantwoord reclame maken is voor de FNLI van groot belang. Dit geldt in het bijzonder voor reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen,” meldt een bericht op de FNLI-site. Begin 2010 heeft het bestuur van de Stichting Reclame Code de aangepaste Reclamecode voor Voedingsmiddelen (RvV) aangenomen. Daarbij spraken de levens-