Archief: juli 2010

Lief meisje in lieflijk Hallo-spotje van de treinen van Eurostar

Exploring is beautiful.” In Engeland verscheen onlangs voor het eerst in drie jaar een commercial van het internationale treinbedrijf Eurostar op de buis en heel aardig is-ie geworden. Dat meisje steelt natuurlijk de show vanaf het eerste moment. Ze is nieuwsgierig op zoek naar dieren die met haar willen praten. Andere mensen en mooie plaatsen zien is goed te doen via Eurostar- en niet alleen richting Parijs en Brussel- is de boodschap van de commercial die is gemaakt door reclamebureau Fallon in Londen en geregisseerd door Juan Cabral van dat bureau. Bron: Rechtstreeks.

Unilever overweegt verspreiding huis-aan-huis reclamefolders

Na een experiment met Blue Band overweegt Unilever Benelux gratis huis-aan-huisfolders te gaan verspreiden. Een interessante ontwikkeling, want dat deden totnogtoe bijna alleen maar retailers, dus winkelbedrijven (zie ook illustratie). Dat meldt vakblad Adformatie op de voorpagina. Eerder werden in het kader van een ontwerpwedstrijd Blue Bandfolders ontworpen. De winnaar werd ook  in productie genomen en in een oplage van 100.0 00 verpreid. Over de resultaten van die actie is Unilever dik tevreden. Die Blue Bandfolder droeg bij aan een 8 pct imago-verbetering. ”Er zijn maar weinig media die daartoe in staat zijn,” zegt Joris Broekmans van Unilever Benelux in het vakblad deze week. Of aan hetzelfde merk wordt gedacht of aan een combinatie van merken is onduidelijk, evenals de timing.  Ook of het budget ten koste gaat van reclame in andere media. Overigens tekent Adformatie aan dat fmcg (fast moving consumer goods)-collega Procter & Gamble in NL i.s.m. DE,  Heinz en een aantal retailers sinds vijf jaar een couponnentijdschrift verspreid met als titel ‘Lekker in het leven.’

Franse ‘homoreclame’ van McDonald’s te pikant voor de VS

Mag niet worden vertoond in de VS. Onlangs is in Frankrijk een commercial opgenomen voor McDonald’s, met een tienerboy die zijn vriendje belt, terwijl zijn vader eten haalt: ‘McDonald’s, come as you are.’ De ‘homoreclame’ zal niet in de Verenigde Staten te zien zijn: dat liet een bobo van de hamburgerketen weten. Don Thompson van de fastfood gigant, zei tegen de Chicago Tribune dat de commercial niet geschikt is voor eigen land vanwege verschil in normen en waarden. Meldde zusterblog Gay.blog.nl onlangs.

‘Grote jongen’ van Mattel ziet auto’s als Hot Wheels-speeltje

Aardig, deze ‘Big Boy‘ die naar zijn autootjes kijkt, als reclame voor de Hot Wheels van Mattel (klik erop om te vergroten, voor een beter effect). De locatie is Mexico City, het reclamebureau erachter was de vestiging van Ogilvy in dezelfde stad. Nu maar hopen dat-ie die auto’s niet oppakt om er ècht mee te gaan spelen Via TIR.

Bruto reclamebestedingen plus 9,4 pct in eerste halfjaar 2010

De bruto reclamebestedingen kwamen in het eerste halfjaar van 2010 uit op ruim € 3 miljard, een stijging van 9,4 pct ten opzichte van dezelfde periode in 2009, meldt Marketing Tribune vandaag. Publiekstijdschriften noteerden voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2007 een stijging van 0,7 pct over de eerste zes maanden van 2010. Dit blijkt uit het Kwartaalrapport Bruto Mediabestedingen dat Nielsen binnenkort publiceert. In vergelijking met de eerste zes maanden van 2009 noteerden zes van de tien mediumtypen een stijging over het eerste halfjaar van 2010 en zijn de mediabestedingen in totaal met 9,4 pct toegenomen. ”Wel dient hierbij de kanttekening gemaakt te worden dat deze groei het resultaat is van de vergelijking met het zeer zwakke eerste halfjaar van 2009. Echter, ook in vergelijking met de eerste zes maanden van 2008 groeiden de bruto mediabestedingen het eerste halfjaar van 2010: + 3,5 pct.” Bruto betekent exclusief korting verstrekt door media-exploitanten.

Smartphone reclame-oorlog in VS: Motorola buit met Droid X ‘ontvangsthandicap’ van concurrent iPhone 4 uit

Hard tegen hard, zo gaat dat op de Amerikaanse markt voor smartphones. Motorola slaat keihard terug in de New York Times. Onlangs probeerde Apple met een video te bewijzen dat ook Motorola’s nieuwe Droid X-smartphone ontvangstproblemen heeft als je ‘m op een bepaalde manier vasthoudt. Om Apple’s eigen probleem met de iPhone 4 te relativeren. Motorola roept nu met grote letters dan je geen hoes of bumper of jacket nodig hebt bij hun Droid X, omdat ze een dubbel antennesysteem hebben. Tekst eronder: “At Motorola, we believe a customer shouldn’t have to dress up their phone for it to work properly.” Al in juni adverteerde het Amerikaanse Motorola met de tekst dat hun antennedesign “allows you to hold the phone any way you like.” En vorige week kwam dus Apple op hun site met die video over de Droid X en calls dropping. Apple roept ook dat smartphones van Research in Motion, HTC, Nokia en Samsung hetzelfde probleem hebben als de iPhone 4 en er dus geen sprake is van een (bewuste) designfout om het toestel mooi te houden. Wordt ongetwijfeld vervolgd. Bron: AdAge.

Canadese Alberta exploiteert olieramp Mexico in campagne

Alle aandacht gaat uit naar de olieramp in de Mexicaanse Golf, maar in Canada is een groepering die meelift op de publiciteit door op hun eigen ellende te wijzen: Canada’s olieramp. De boodschap daar is dat de provincie Alberta geboycot moet worden door toeristen, totdat milieuproblemen met het verwerken van ”oliezand” in het noorden van Canada zijn opgelost. De Canadase groep erachter heet Corporate Ethics International. Zie ook hun video bijgaand. In verschillende Amerikaanse steden staan billoards met de boodschap “Alberta: The Other Oil Disaster” meldt de Amerikaanse site AdFreak, dat het maar niks vindt om andermans ellende zo te exploiteren.  ”Couldn’t stealing Alberta’s

‘Niet bij Dirk!’ Advertentie haakt in op stijgende frietprijs

Frietje duurder? Niet bij Dirk!” ‘Haakt grootgrutter Dirk -en natuurlijk ook Bas en Digros- vandaag met een advertentie in op berichten dat de prijs van ons nationale voer fors omhoog gaat. Reden: door het droge en warme weer zou eeen groot tekort zijn ontstaan grote aardappelen, bonken genaamd. Maar Dirk claimt in de krant van vandaag dat de prijs van hun diepvriesfriet niet alleen bevroren is, maar zelfs ”blijvend in prijs verlaagd.” De advertentie, op een goede plaats in de krant, maar van een opvallend bescheiden formaat, meldt ook twee aanbiedingen, van Aviko en van een het goedkopere onbekend huismerk. Of die friet uit Nederland komt? En wanneer-ie is ingekocht? Geen idee. PS Goh, het regent wéér. Slimme pr van die boeren?

Weerhaak-condoom uitgelegd in spotje (nee, niet in ‘t ècht)

De bekende weerhaak-(vrouwen) condoom van Rape-aXe tegen verkrachtingen, zie spotje. Is die wel effectief (niet bijgaande reclame), vraag Osocio, de site voor sociale communicatie zich af. En komt er niet uit. Drie maanden geleden was-ie ook al in het nieuws, toen de condoom zou worden verspreid onder Zuid-Afrikaanse vrouwen, aan de vooravond van de WK daar. Waar voetbal -en drank- allemaal niet toe kan leiden…

De pilletjes in de reclame van Radio 538 zijn natuurlijk niet wit

Oei, mag dat, met die pilletjes? Iets voor je blog, pa.” Riep smste zoon Alexander (21) onlangs, toe hij deze billboard zag bij het strand van Egmond. Van Radio 538. En hij kent Ibiza en de pillencultuur in de disco’s daar. Dankzij Adformatie kon ik de volgens hem controversiële ”extasy-uiting” opsporen. De toelichting van reclamebureau BSUR: ”Een weekje knallen op partyeiland Ibiza, wie wil dat nou niet? Vanaf maandag 19 juli is het Ibiza week op Radio 538. Dit betekent dat Radio 538 in elk programma een vakantie naar dit eiland weggeeft. Alles is geregeld: Vlucht, hotel, en losgaan in de grote club Amnesia, met ‘s werelds beste DJ Armin van Buuren achter de draaitafels.” Maar ik geloof dat verder niemand deze reclame-uiting controversieel vindt. Misschien een Amerikaanse badgast