Archief: december 2009

Maak van deze krantenpagina confetti en gooi ‘t in de lucht, zegt Qmusic

Heel wat bedrijven wensen ons vandaag een Gelukkig Nieuwjaar via de dagbladen. Eentje springt eruit, van radiozender Qmusic, sindskort een zusje van kranten als de Volkskrant en Trouw naast of binnen Persgroep Nederland (v/h PCM Uitgevers). Een beetje ouderwets bijna is wat het reclamebureau van Qmusic heeft bedacht voor een ”spetterende party in een handomdraai.” Vroeger werden er veel meer leuke geintjes met krantenpagina’s uitgehaald. Leuk daarom dat Qmusic een poging waagt. Kort samengevat is de boodschap dat je de advertentiepagina in de Persgroep-kranten moet perforeren tot er niets meer overblijft. Een hele klus, te beginnen bij de twee aangegeven rondjes onderop. En tenslotte (fig. 3): ”Gooi op een onbewaakt moment alle confeti’s de lucht in en geniet! Jouw actie is gegarandeerd het startschot van een spetterende party (in geval van mislukking, gelieve de actie te herhalen met meer papier).” Weer eens wat anders dan vouw er een hoedje van en zet ‘m op.

‘Loden Leeuw faalt in opzet omdat sancties ontbreken’

Hadden wij maar een Loden Leeuw gewonnen, reageerde Vodafone. En bekende Nederlander Frans Bauer noemde de onderscheiding ”leuk.” KPN/Hi had ‘t irritatieverwijt ‘ingecalculeerd,’ niets aan de hand dus. Maar actiesite Reclamezooi pikt het niet en is wel boos. ”Het falen van de Loden Leeuw” kopt het lange bericht op de site van reclamehaters Ad en Marie Jansen. Tros Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg krijgt een suggestie mee. Organiseer sancties voor de winnaars: spotje van de buis als straf. Maar da t pikt de STER, dat ook voor de Tros werkt, natuurlijk never nooit. Reclamezooi: ”Het is op zichzelf een prachtig initiatief, de Loden Leeuw van TROS Radar. De ‘onderscheiding’ zet irritante reclamemakers te kijk. Een reclamemaker die een Loden Leeuw aan zijn broek krijgt, staat voor gek als een ergerniswekkende en onbeschofte aso, iemand die zich aan tv-kijkers annex consumenten niets gelegen laat liggen. Het is dan ook een grote schande om als reclamemaker een Loden Leeuw te ontvangen. Tenminste, dat zou het moeten zijn. Want, hoe jammer, hoe jammer, de praktijk is helaas anders. De Loden Leeuw werkt niet.” Reclamezooi heeft een punt, natuurlijk. Mijn advies aan die reclamehaters daar: stimuleer juist het maken van goeie reclame, zoals Reclamewereld.blog poogt te doen. Ga dus ook eens aandacht besteden aan de Gouden Loeki, Dagbladgoud, de Effies, Lampen, SAN-accenten, enzovoorts. Beschouw dit al een gratis reclameadviesje voor 2010, haha.

Faces-campagne van Nikon wint Grand Prix Cresta Awards

Oeps, reclamefestival vergeten (2, Cresta Awards). Kan ik gelukkig nog even goedmaken dit jaar. Na de Grand Prix Commercials, die dus naar Frankrijk en Orange ging, nu de Grand Prix Print/Pers. Die werd gewonnen door Nikon en hun bureau in Singapore, Euro RSCG met de Nikon Faces-campagne. De Nikon Coolpix S60 camera, gelanceerd in 2008, bezig Face Priority AF, Nikon’s face-finding technologie waarmee snel gefocusd kan worden op tot 12 gezichten in een groepsportret. En dat wordt knap gedemonstreerd in deze winnende printadvertenties. Ook ”nuttig” elders (ontdekkingsreiziger, hotel en voyeurs). Via TIR en deze.

Als je van deze auto houdt, word je neergeschoten (in spotje Seat Ibiza Cupra)

In het Engels klinkt het toch een stuk beter. See it. Love it. En dan, voeg ik eraan toe: Get shot. Op de valreep een geinige commercial voor de fraaie Seat Ibiza Cupra, waarin gelukkig met hele vriendelijk pijlen wordt geschoten. Seat Cupid heet het Britse spotje van de Volkswagen Group daar. Gemaakt door reclamebureau Atletico International in Madrid. Via Sylvia AdGirl.

Lekke bandenpromotie van een rijwielhersteller (Het Zwarte Fietsenplan genaamd)

Aardig promotionele of guerrilla-actie in Amsterdam onlangs. Het Zwarte Fietsenplan -vreemde naam, confusing ook- is een fietsenwinkel met meerdere vestigingen in de hoofdstad. Om fietsers op een originele manier te laten weten dat ze daar ook voor reparaties terecht kunnen, hebben creatieven van hun reclamebureau N=5  stickers op de welbekende fietsenborden geplaatst. Zo krijgen de afbeeldingen van de fietsen op de borden een lekke band. ”Hiermee willen we iedereen oproepen om je band te laten plakken bij Het Zwarte Fietsenplan.” PS Suggestie voor N=5: overtuig klant snel van de noodzaak van een betere naam. Bron: rechtstreeks.

Felle kritiek op geplande ‘tv op zwart-minuut’ van uitvaarder Yarden

Commerciële uitbuiting van verdriet.” Nog vóór de zenders Nederland 1, RTL4, SBS6 en alle regiozenders vanavond/30 december om 19.50 uur een ”Herinneringsminuut” op zwart gaan om mensen de gelegenheid te geven om stil te staan bij overleden dierbaren is de kritiek erop losgebarsten. In de reclamebranche dan. Het gaat om een actie van Uitvaartorganisatie Yarden, bedacht door reclamebureau Lemz, meldt vaksite Adformatie. Aan de minuut zwart beeld aan het begin van de reclameblokken gaat een inleiding van 20 seconden vooraf. Daarin legt een ‘bekende Nederlander’ die een dierbare heeft verloren -Yarden wil volgens Het Parool niet zeggen om wie het gaat- uit wat er gaat gebeuren. De kritiek op het nieuwsbericht op de Adformatie-site van branchegenoten is duidelijk. ”Wat een misselijk idee,” schrijft Richard. ”Een zogenaamd medelevend minuutje st ilte om extra PR en free publicity te genereren. ‘Kijk ons toch eens begaan zijn met onze rouwende medemens.” Raymond van Buuren: ”Past helemaal in de banalisering van de emotie.” Wouter: ”Voor mij op de valreep het absolute dieptepunt van 2009 op communicatiegebied.” En Dirk: ”Een smakeloze campagne, zal het imago van Yarden niet verbeteren.” De enige positieve reactie is van Monique, die de Herinneringsminuut een ”sympatiek, origineel en creatief idee” vindt. Reactie Iris: ”Hoe kun je de commerciële uitbuiting van verdriet door het gemis van gestorven geliefden nu sympathiek noemen?” Uitleg Yarden, zie overlees.

Gratis De Telegraaf. Gewoon bij Albert Heijn morgen. Als reclamestuntje.

Zó, die twee zakelijk wakkere bedrijven zijn flink bezig met elkaar. En goed ook. ”Dat is nog eens goed nieuws” staat er boven een hele advertentiepagina van Albert Heijn in De Telegraaf vandaag. Met een gefingeerde vp van die krant van morgen erop. Het nieuws: als u morgen, oudejaarsdag dus, een bezoek brengt aan een van de AH-winkels (incl. AH to Go-winkels waar de krant normaal te koop is), krijgt u de krant helemaal gratis. Maar: Op=Op. Dus nu maar hopen dat DT er genoeg drukt vanavond. En dat het weer de gang naar de winkels goed mogelijk maakt. En waarom dan wel, deze gulle gave? De advertentie van AH geciteerd: ”Gewoon als cadeautje om u te bedanken dat u het afgelopen jaar weer boodschappen bij ons gedaan heeft.” En natuurlijk ziet AH u volgend jaar graag weer terug voor al uw dagelijkse èn grote boodschappen. Nou ben ik toch zó nieuwsgierig hoe deze joint-promotion verrekend wordt, tussen die wakkere krant en die wakkere grootgrutter… Gesloten beurs? Allebei happy natuurlijk. Om te beginnen over de publiciteit.

30-jaar oud horlogespotje met John Cleese opgefrist terug op tv (van Accurist)

Great new watches, same old me.” Accurist, een toonaangevende Britse fabrikant van populair geprijsde horloges, keerde onlangs na tien jaar terug op tv met reclame. En niet met zomaar een spotje. Het digitale reclamebureau Albion heeft een voor de Britten legendarisch spotje van 1978 met de nog jonge -en ondeugende- John Cleese opgepoetst. Een hele generatie Britten heeft de klassieke “Accu-ankle, Accu-wrist”-commercial natuurlijk nog nooit gezien. Geestig. Via Utalkmarketing.

Schande: grote Mini Cooper-dozen bij grofvuil gezet (als reclame, ook nog)

Schande, die maxi-dozen bij het grofvuil. Fraai kerstgeschenk of niet, haha. We hopen maar dat al dat karton keurig door die reclamemakers in reepjes gesneden wordt, voor de papierafvalbak om de hoek. Leuk stuntje trouwens van Mini Cooper Amsterdam, klant van reclamebureau Ubachs Wisbrun JWT, dat ook reclame maakt voor Mini-moeder BMW.  Als moest ik wel even denken aan Heinekens recente Walk-in fridgedoos (die de tram niet in kon, klik hier). De makkers achter die dozen verzekeren mij dat het puur toeval is. Ze werden er door verrast en de actie was te leuk, en relevant (eens, eens), om af te blazen. Vandaar die Mini Cooper-”verpakking” tussen de oude kerstbomen, en andere troep; het typische straatbeeld tijdens en vooral na de feestdagen. Hoewel. Met dit soort guerrilla-pr-acties zijn ze meestal snel weer weg, voordat vuilnisman of politieagent boos wordt. Maar nádat foto’s en filmpjes gemaakt zijn (en de media getipt). Bijgaand filmpje belicht de ervaringen in de Amsterdamse PC Hooftstraat. En dat (al langer lopende) kerstgeschenk van €99 per maand, dankzij die ”unieke zakelijke financiering” voor een Mini Cooper? Ik geloof er niets van. Misschien voor een One (ook niet mis) en dan een gebruikte. Bron: rechtstreeks.

Wie wordt nieuwe Unox-meisje? De Telegraaf zoek opvolgsters

[UPDATE, klik hier] Wie wordt het nieuwe Unox-meisje? Vraagt De Telegraaf zich af vandaag, prominent op de voorpagina. Het wakkere dagblad is op zoek naar de opvolgster(s) van het Unox-meisje van vorig jaar, de toen 17-jarige Luca Prins die werd gefotografeerd op 2 januari dit jaar tijdens een Nieuwsjaarsduik in Egmond. Met oproepen op internet werd geprobeerd haar te achterhalen, wat al snel lukte. ”Haar rondborstige verschijning deed menig mannenhart sneller kloppen” zegt DT stijlvol (zie foto’s Geen Stijl). Luca haalde zelfs RTL Boulevard, maar verdween weer even snel uit de publiciteit, op een kort modellenklusje na. Wat een slimme publiciteitsstunt  van De Telegraaf, dat tipgevers voor de nieuwe ij skoude Nieuwjaarsduiken zoekt. En wat een goeie reclame voor Unox! Zou dat door hun pr-mensen zijn ingestoken, of zelf bedacht door DT? Geen idee. De mooiste Nieuwjaarsduiksters worden op 2 januari 2010 in de krant van ijskoud Nederland gepubliceerd. Kan je op het strand op 1 januari niet alleen worst en snert, maar ook wegwerpcamera’s kopen, haha. En, pas op mannen, ze mogen niet nat worden, die camera’s (gaat iemand nog inhaken met een ad voor waterproof camera?). PS En nu maar hopen voor Unox dat de winnaar niet weer een vegetariër is…