Archief: november 2009

Jumbo-supers, Ruig & Co en Publer sponsoren nieuwe zender RadioJazz

STEUN ZE! Martijn Barkhuis, beter bekend als DJ Maestro -mijn favoriete DJ- en ondernemer Bernard Koeleman zitten achter het nieuwe initiatief RadioJazz. Nu nog een onlinezender, maar hopelijk op niet al te lange termijn op 90.7 FM te horen. Dus ook in de auto, heerlijk, weer lekkere muziek! Als EZ dat goed vindt en niet (weer) idioot veel geld rekent. De zender gaat hopelijk het gat opvullen achtergelaten door Arrow Jazz FM. RadioJazz, met oude en nieuwe jazz, wordt gesponsord door Jumbo Supermarkten, advocatenkantoor Ruig & Partners en contentleverancier Publer. Leuk. De zender communiceert modern, o.m. via email-nieuwsbrieven, facebook, Myspace en twitter. STEUN ZE, zie de site!

Poolbeer mis/gebruikt in ‘winter’reclame Canarische Eilanden

Say no to winterblues.” De Canarische Eilanden lokken dezer dagen in Noord-Europa mensen naar de zon, met een campagne in 14 landen. Zie bijgaande lieflijke commercial, waarin een arme poolbeer de commerciële boodschap helpt verspreiden. Op de site van Utalkmarketing kwam meteen een felle reactie (zie overlees) te staan, vermoedelijk na het zien van deze keiharde spot over het klimaat & poolberen. Of misschien wel geplaatst door een anoniem iemand namens Plane Stupid. Die organisatie ageert  tegen de opwarming van het klimaat, mede veroorzaakt door de (te) vele korteafstandvluchten. Zoals van West-Europa naar de winterzon in de Canarische Eilanden… Poolberen vallen erin te pletter uit de lucht, om dat punt te maken.

Ook ineens zo’n zin om naar huis te gaan? (vraagt ons Unox)

Ook ineens zo’n zin om naar huis te gaan? Ja, dat had ik, want het regende vreselijk en ik had geen paraplu bij me, eind vorige week. Toch maar even gefotografeerd. Zomaar. Het viel me mee dat deze reclame-uiting niet van deze billboard is afgegleden, zó nat en winderig was het. Maar ik heb later op de dag wel Unox gegeten, geloof ik. In de vorm van een heerlijk broodje worst bij de Hema in de Kalverstraat. En die wordt bij mijn weten geleverd -maar bevestigen zullen ze het nooit- door Unox. Grote kans kans dat dat toch het effect van deze reclame is geweest…

Belgen en Duitsers laten Nederland ver achter op Eurobest-reclamefestival

Was ik nu maar even een Belg. Of Nederland slechts mondjesmaat heeft ingezonden weet ik niet (hoe meer je inzendt, hoe meer je soms wint, wordt wel eens beweerd), maar het net afgesloten Eurobest-reclamefestival was geen succes voor de Nederlandse reclame. Helaas. Vooral ook omdat het Europese festival voor het eerst in Nederland plaats vond (in de Beurs van Berlage). Maar bij onze Belgische buren is de vlag uit gegaan. Raar: ik heb nog nergens uitgelegd gezien wat er in de Nederlandse reclame de laatste 5, 10 jaar is voorgevallen waardoor reclame uit landen als Duitsland en België creatief steeds weer hoger aangeschreven wordt dan de productie van vaderlandse bodem. Dat was vroeger dus wel anders. Maar ik blijf zoeken naar een verklaring… De internationale juy’s in Amsterdam bekeken ruim 4000 inzendingen uit 35 (!) Europese landen en gaven de meeste onderschei dingen aan België en Duitsland (elk 49 Awards), gevolgd door Frankrijk (35), Engeland (32), Zweden (28) en Nederland (22). Het hoogst haalbare was een Grand Prix, die in 11 categorieën kon worden gewonnen. In de categorie TV/Bios was er gelukkig Nederlands succes. Er werden twee GP’s uitgereikt voor filmpjes die bij Reclamewereld.blog.nl natuurlijk al te zien zijn geweest. Eentje ging naar Philips/Carousel van reclamebureau Tribal DDB Amsterdam (Kast, ‘t Franse filmpje voor Canal+ won de andere).  Alle Eurobest-prijzen zijn hier vermeld. Adformatie heeft de andere Nederlandse prijzen mooi op ‘n rijtje gezet. DDB werd overigens Eurobest netwerk van het jaar.

Retro TV Show als reclame voor aluminium bierblikjes Stella Artois

Funny, ironic, cute, or just fucking unbearably stupid?” Boze reactie gespot op Amerikaanse reclamesite over retrospot Belgisch biertje van Stella Artois. Net afgeleverd door het hippe Engelse reclamebureau Mother in Londen. Het is in feite een eerste aflevering van een serie Franse (!) TV Shows -met Engelse ondertiteling- van een z.g. nieuwe zender; en een nieuwe oude manier om de aandacht te vestigen op … aluminium blikjes. Mijn reactie? Dit trekt zeker de aandacht op tv en ik vind dit ook erg grappig en knap (na)gemaakt. Nu maar hopen dat dit, zoals men zegt in het reclamevak, ”wat doet voor het merk.” HIER nóg eentje, en er volgen er nog meer. Via Fast Company.

Gouden Loeki 2009: kiezen uit 10 genomineerde spots/NOVEMBER

[UPDATE KLIK HIER]Voor de Gouden Loeki-competitie 09 zijn door de STER voor de maand NOVEMBER weer de tien -hun omschrijving- ”leukste, opmerkelijkste en mooiste” commercials van die maand geselecteerd. Je kunt HIER STEMMEN OP JE TOP-3. De aldus genomineerde spotjes gaan naar de halve finale in december. Volgende maand maken de reclameverkopers van de Publieke Omroep de uitslag van september bekend. De tien genomineerde commercials voor november 09 zijn (niet in enige speciale volgorde): Banketbakker/Pearle (reclamebureau TBWA\Neboko), Builders/Domino’s (Indie), Dierenheld/BCC (DDB Amsterdam), Janszoon/Staatsloterij (Doom & Dickson), Limburg/Brandbier (TBWA\Neboko), Boomhut/Peijnenburg (Leukwerkt Worldwide), Druppel/Bavaria (Selmore), Hot herfst/Chocomel (Achtung), Kabouter/Royal Club (Alfred) en tenslotte Papieren dieren/Dierenbescherming (XXS). De 3 winnaars van de maand oktober staan hier (evenals de ranglijst van alle tien). PS Mobiel stemmen kan nu ook, via http://m.ster.nl

Naar het ziekenhuis ermee: doe wat met die etensrestjes in je koelkast

Knoksgek spotje voor een bedrijf dat bekend staat om zijn recepten, Bisquick.  ”Thank God it’s friday, honey,” zegt de echtgenoot, maar wat er dan allemaal gebeurt… Boodschap: er bestaan zijn recepten genoeg om je “leftovers” eetbaar te houden. Hoef je er niet mee naar het ziekenhuis. Lekker over the top. Via BrandFreak.

Reclame-affiche tegen bouw minaretten deels in de ban in Zwitserland

Vandaag zal blijken of deze controversiële Zwitserse anti-minaretten-affiche effect heeft gehad. Dan wordt er via een referendum gestemd over een verbod op de bouw van de hoge slanke torens bij moskeeën; volgens rechts Zwitserland hèt symbool van de islamisering van hun land. Vorige maand wekte de rechts-populistische Zwitserse Volkspartij SVP verontwaardiging met de reclame-affiche waarop de Zwitserse vlag is bezaaid met op raketten lijkende minaretten, terwijl een vrouw in een boerka dreigend de Zwitsers aankijkt. In enkele steden mag de poster niet worden opgehangen, waaronder Basel, Lausanne en Neuchâtel. Maar Genève en Zürich vonden een verbod indruisen tegen de vrijheid van meningsuiting, meldt Het Parool.

Mr. T maakt reclame zijn haardos en (weer) World of Warcraft

Na dit spotje kortgeleden weer eentje met Mister T, die reclame maakt voor de game World of Warcraft. Veel verschil is er niet. Mr. T (1952), die het leven begon als Laurence Tureaud en vooral bekend dankzij de tv-serie A-Team, heeft nu het beste kapsel van de wereld heeft en dat kunnen gamers ook  krijgen met dank aan Mohawk Grenade.  Via MF’s Viral Friday.

Rommelde Gillette met reclamefoto voetbal/handballer Thierry Henry?

Rommelde Gillette met de reclamefoto van Thierry Henry die op hun Franse site verscheen? Yes denken vele Britten en Ieren, nee bezweert de Amerikaanse scheermessenfabrikant. In de Engelse senstatiepers verscheen dit stukje erover. Op de Nederlandse site is een filmpje met Roger Federer, Tiger Woods en Thierry Henry, maar lijkt er weinig aan de hand. Eerst zijn te zien met hun ”wapens”, daarna zonder. Ik kan het ook niet geloven dat Gillette zo dom zou zijn mbt die Franse foto’s. Overigens laten ze hun voetbalster, tijdelijk handballer, niet vallen. Vanuit Ierland en Engeland wordt gesuggereerd dat-ie maar beter vervangen kan worden in de internationale campagne als-ie ook in GB te zien zal zijn. Bijvoorbeeld door de Rus Arsjavin (nu Arsenal, Henry is ex-Arsenal). Via A-JT.