Archief: september 2009

90-jarige adverteerdersclub BVA zoekt dialoog met de consument via 90 spots

Adverteerders luisteren naar u en adverteren verantwoord, al 90 jaar lang.” Onder het motto ‘Adverteerders nemen hun verantwoordelijkheid‘ ging de 90-jarige BVA/Bond van Adverteerders de straat op om aan het winkelend publiek te vragen hoe zij reclame zien. Om zoveel mogelijk vrijheid in communicatie te behouden, is het van groot belang dat bedrijven inzien dat dit alleen maar vrijheid in verantwoordelijkheid kan zijn. Een levendige dialoog met de mondige en actieve consumenten van nu is daarbij onontbeerlijk,” meldt de jubilerende organisatie op haar site. En daar houden we ‘s lands adverteerders natuurlijk aan. Het werden korte spotjes -bijgaand een voorbeeld- met 90 verschillende mensen, met vaak, dat wel, voorspelbare teksten.

De mooie vrouw wint, als immer, in spotje biermerk Tiger

Een van de volgende twee dingen gebeurt meestal in een biercommercial: mannen gedragen zich als halve garen of er verschijnt een hottie op het toneel, zegt blogger Steve Hall van het Amerikaanse Adrants. In Nederlandse commercials (wat zijn er weinig op de buis de laatste tijd) valt het trouwens/gelukkig wel mee. In bijgaande, best wel aardige commercial voor Tiger Beer, het Aziatische biermerk dat uit Singapore komt, gebeurt allebei. De passende muziek is, meldt iemand op YouTube, Charles Sheffield’s- ‘It’s your voodoo working.’ De commercial is gemaakt door reclamebureau Saatchi & Saatchi.

LOL: plak een echte Audi R8 V10-foto over je garagedeur

Grappig idee van Audi Canada. Het Duitse automerk lanceerde een online campagne om aandacht te vestigen op een life-size garagedeur met de Audi R8 V10-erop. Dat prachtige sportieve beest was namelijk al meteen uitverkocht in dat land. De garagedeurbanner is te koop in drie afmetingen, zie de Audi-site (met meer voorbeelden) en kost vanaf $469.99. Voor degenen die nog een tijdje moeten wachten op de aflevering van hun 535 pk R8 V10, maar ook, vermoed ik, voor degenen die deze banner voor de grap aanschaffen (dure hobby, maar niet zo duur als een R8 zelf, haha). Het verantwoordelijke reclamebureau is Lowe Roche in Toronto. Via TIR.

Avis, Sodexo, GE, Schiphol en Boeing feliciteren 90-jarige KLM

KLM, onze nationale Franse trots, bestaat 90 jaar en gaat vol inspiratie verder. Mede met behulp van de variëteit aan bedrijven, die vandaag inhaken in de krant om KLM -meer info hier- te feliciteren. Dat doet Boeing  in een hele pagina maar liefst; Avis, Sodexo, GE -dat o.m. motoren levert- en Amsterdam Airport Schiphol delen een hele pagina (bijgaand). Het Amerikaanse Boeing produceert behalve betrouwbare vliegtuigen ook dit  fraaie compliment voor haar belangrijk afnemer: ”Wij zijn trots op onze langdurige samenwerking waarin wij elkaar blijvend inspireren op weg naar een nóg mooiere en schonere toekomst.” Ook aan die schonere toekomst, houden we Boeing. En stiller ook graag, als buurman van de Amsterdamse Buitenveldertbaan. En tenslotte, namens Reclamewereld.blog.nl, dat over 87 jaar 90 hoopt te worden: proficiat, KLM!

Ruim 500.000 kijkers zagen reclameprogramma over Centraal Beheer-spotjes

Een mooi aantal, voor de zondagavond, als er Studio Sport Eredivisie op de Publieke Omroep te zien is, op exact dezelfde tijd: 505.000 mensen hebben gekeken naar het SBS6-programma ”De 25 meest spraakmakende reclames,” deze keer bestaande uit alleen maar commercials voor Centraal Beheer Achmea, dat 100 jaar bestaat, en het programma sponsorde oftewel ”mede mogelijk maakte.” BTW: Er is (nog) méér spraakmakende Nederlandse reclame hoor! Ik vond het een erg aardig programma, trouwens, met leuk commentaar op de diverse filmpjes (zie ze allemaal HIER), o.a. van de verantwoordelijke reclamemakers zelf. Nummer 1 werd het erg leuke, acht jaar oude ”Rio” (vakantiegangers belanden na crash in juwelierszaak), gevolgd door ”Egeltje” met de Rastaman (uit 1992), 3 werd de Leeuw op het dak, 4 de maffia en het Dressuurpaard, en nummer 5 werd de jonge Cipier in de gevangenis, waar brand uitbreekt. Allemaal gemaakt door reclamebureau DDB Amsterdam. Helaas haalde een van mijn favorieten de top-5 niet, namelijk Titanic (slechts 15de, boeh!).

Zwijgende nonnen sms-en gretig tijdens de maaltijd (dankzij Cosmofon)

Bless you, bless you, bless you. Aardige commercial met mooie nonnen die moeten zwijgen in het klooster, helemaal uit Macedonië. Gratis sms-en tijdens het week-end, een aanbieding van Cosmofon, zorgt voor de noodzakelijke communicatie aan tafel. De commercial is gemaakt door reclamebureau New Moment (en van vorig jaar). Via Adforum.

Beemsterkaas geboycot door Dirk, Jumbo, Plus, Dekamarkt en andere supers

Na de ruzie van AH met Vrumona in mei, resulterend in een boycot van de merken Sisi, Royal Club, Sourcy, Chrystal Clear van Vrumona, heeft inkooporganisatie Superunie mot met dat arme kleine Beemster, van de Beemsterkaas. Blijkt uit een hele advertentiepagina in De Telegraaf vandaag van Beemster, met als kop ‘We laten ons de kaas niet van het brood eten.’ Pure issue-advertising: schakel de consument in, in je gevecht. Directeur Eric Hulst onthult in een boodschap aan consumenten dat Beemsterkaas binnenkort ”gedeeltelijk uit de schappen verdwijnt” (raar, gedeeltelijk, maar goed) bij o.m. supers Dirk, Jumbo, Co-op, Em-Té, Deen, Dekamarkt, Poiesz, Hoogvliet, Sanders, Jan Linders en Plus (weet je als consument meteen waar je veel van dezelfde producten vindt). ”Dit is het gevolg van een zakelijk meningsverschil tussen Beemster en Superunie, de centrale inkooporganisatie van zestien supermarkten.” Beemster zegt een kleine coöperatie te zijn dat al meer dan 100 jaar eigendom is van boeren, die recht hebben op een ”eerlijke melkprijs” die Beemster betaalt om hun boerderijen te runnen.

Hondje wordt auto uitgesmeten in grappig spotje Ad Council

Leuk spotje van Ad Council, de Amerikaanse SIRE, maar de boodschap is hard en dat is nodig ook, vinden de makers. In de VS worden enorm veel in de steek gelaten honden afgemaakt omdat men geen ”home” voor ze kan vinden. While there has been steady progress on the issue, the continued euthanasia of our best friends and family members is a national tragedy.” Bron: rechtstreeks. Opdrachtgever achter Adopt-campagne: The Shelter Pet Project.

Oma beroofd, secretaresse gekleineerd in milieuspotjes MTV Switch

Even the worst person in the world needs the world.” Twee informercials, gemaakt door Leo Burnett Argentina, moeten kijkers ervan overtuigen dat zelfs de vreselijkste mensen hun steentje bijdragen aan het behoud van het milieu. Ze maken onderdeel uit van de MTV Switch-campagne (MTV’s Global Climate Change campaign). Te onsympathiek om de èchte boodschap in te laten zinken, wat mij betreft. Maar voor alle alleen wonende oma’s is dit trouwens een nuttig Postbus 51-spotje! Via The Inspiration Company.