Archief: mei 2009

Rodeorijden op een giga … fazant als reclame voor … frisdrankje Drench

Biertje? De vorige commercials van de Britse frisdrankfabrikant Britvic’s, met Brains van de oude Thunderbirds tv-serie was knap gek. Hij was manisch aan het dansen in de commercial van mineraalwatermerk Drench. Maar dit fimpje is ook weer erg raar: rodeorijden  op een gigantische fazant. ‘Stay on top of your game” is de slogan en als je mooie of gekke rodeobeelden heb kun je ze downloaden bij hun youtube-channel. De muziek is Rido on Time van Black Box, uit de jaren ’90. Ik krijg hier geen dorst van, in ieder geval. Het reclamebureau is CHI & Partners. Via Utalkmarketing.

Diversity, de Britse dansgroep die Susan Boyle versloeg in Britain’s Got Talent

Niet Susan Boyle, maar de 10-koppige dansgroep Diversity heeft de finale van Britain’s Got Talent Show gewonnen. De zangeres en gedoodverfde winnares behaalde de tweede plaats in de finale. Saxofonist Julian Smith werd derde. Susan nam haar verlies heel sportief op, maar ziet Diversity dus binnenkort de Britse Koningin bezoeken en 100.000 pond vangen. Maar goed, Boyle was al beroemd dankzij YouTube.

Meisjes in de rij voor een lief kusje (spotje Noorse olie-industrie)

Het duurt even voordat je het door hebt, in deze leuke Noorse commercial. Wat is de clue? Maar dan blijkt wie de verrassende opdrachtgever is van: Making the most of what we receive. Namelijk 40 years of Norwegian oil, oftewel OLF Agency, de werkgevers in de Noorse olie- en gasindustrie (het reclamebureau heet Kitchen Reklamebyra Creative). Ik heb niets tegen olie- en gaswinning, maar dan ineens is dit filmpje toch wat minder, zo vergezocht.

Wat melk allemaal niet voor een prinses kan doen (spotje)

Toma Leche?, oftewel, Got milk? Dat is het thema, al vele jaren, van de beroemde Amerikaanse campagne van de California Milk Processor Board. Deze twee prachtige commercials (de tweede na de overlees), met animatie van Psyop, zijn gemaakt voor de Spaanssprekende markt  in de VS. Vandaar Toma Leche. Melk blijkt meer te kunnen doen voor de prinses in deze sprookjes dan we hadden gedacht in deze sprookjes, b.v. bij PMS/premenstrueel syndroom en Horrible Hair (in het echt ook, hoop ik dan maar). Het verantwoordelijke Amerikaanse reclamebureau is Grupo Gallegos. Via TIR.

Wolbal rolt van de heuvels in San Francisco, als spotje Ray-Ban

In the Never Hide-campagne op internet van Ray Ban, weer een rare, de wollen bal -diameter ruim 1.80 cm- die van de heuvels rolt in San Francisco, met verrassing aan het eind. Meer foto’s hier, en meer filmpjes uit die serie op Facebook hier. Wat moeten we hier nou van vinden? Hoogstens denk ik met heimwee terug aan die kleine balletjes, die daar ook van de heuvel rolden, voor Sony Bravia. Dat was nog eens een commercial, grote klasse. En verder denk ik over deze viral van Ray-Ban: niets.

Reclameprijzen voor campagnes Albert Heijn en Kon. Landmacht

Gisteravond zijn in de Hilversum studio 21, tijdens het jaarlijkse SAN-gala, enkele van de belangrijke reclameprijzen uitgereikt. Albert Heijn werd Adverteerder van het Jaar 2008 (reclamebureau: TBWA\Neboko), als opvolger van Bizner, de prijs voor de meest consistente campagne (Consistent Accent) ging naar de Kon. Landmacht (reclame- bureau Publicis), als opvolger van de Postbank-campagne. De derde belangrijke prijs, allemaal gekozen door een vakjury, was die van Reclamebureau van het jaar 2008. En dat werd TBWA\Neboko (als opvolger van S-W-H). In de jury zaten o.a. vertegen- woordigers van de SAN/Stichting Adverteerdersjury Nederland, de Bond van Adverteerders en vakblad Adformatie. Meer info op de site van Adformatie. Op het SAN Gala werden tientallen prijzen voor campagnes in 2008, z.g. SAN-Accenten, uitgereikt.

Dirk tot Jumbo: ‘Goedkoper zijn dan AH en C1000 niet zo moeilijk’

Supermarktketen Dirk, met in het kielzog Bas en Digros, reageert vandaag slim in de krant op de aanval van Jumbo op C1000 en vooral Albert Heijn. In een bescheiden, maar toch goed de aandacht trekkende advertentie zeggen: ‘Beste Jumbo, goedkoper zijn dan AH en C1000 is niet zo moeilijk. Maar goedkoper zijn dan Dirk, Bas en Digros is een heel ander verhaal.‘ Ze verwijzen daarbij naar een onderzoek van de Consumentenbond van juni 2009 (dus nog te verschijnen?). De slogan van de drie supers is dan ook Haal het bij de goedkoopste! Het wachten is dus nog steeds op reactie-advertenties van C1000 en Albert Heijn. Zwijgen is natuurlijk toegeven dat de A-merkprodukten bij Jumbo (een stuk) goedkoper zijn …

Céline Dion en Working Man in Noord-Amerika’s ‘slechtste auto-spotjes ooit’

De Amerikaanse countryzanger Toby Keith die met “I’m A Working Man” reclame maakt voor Ford, maar ook Céline Dion die in een draak van een filmpje (ook qua reproductie- kwaliteit) uit de jaren ’80 al dansend een Dodge Colt promoot. Dat zijn twee van een lijst van ”tien slechtste auto-commercials ooit gemaakt”, zoals onlangs gepubliceerd door site Jalopnik. Wel Noord-Amerikaanse, want die van Dodge, die nog ”mooi” op de tiende en laatste plaats eindigde, is natuurlijk Canadees. De in elkaar gezakte Amerikaanse auto-industrie kreeg de commercials die het verdiende, zou ik zeggen. Interessant lijkt mij ook een Europese top-10 van de slechtste aller tijden, maar een top-10 van de beste; minstens zo boeiend.