Archief: april 2009

Spotje voor Morning after-pil leidt tot heibel in Engeland

Jonge vrouw wordt wakker in bed naast haar partner en gaat naar de drogist voor de morning after-pil (van het merk Levonelle van fabrikant Bayer Schering). Te zien op de Britse televisie, na 21.00 uur ‘s avonds, het eerste spotje ooit voor die pil en meteen controversieel. De reclamewaakhond heeft er nog niet over geblaft. De kritiek is dat ”casual sex” hiermee al te zeer wordt aangewakkerd, ook vormt dit spotje een pleidooi tegen het gebruik van condooms.

David Beckham als The Terminator in Motorola-spotje (Auro-mobiel)

Niet alle David Beckham-watchers kunnen dit spotje waarderen. Schrijft theonexHD op YouTube: ”He did it for the money… bastard!!” En Chaplin47: ”The only thing he can terminate is his dignity.” En tenslotte Tenente84: ”This is definitely the pussiest terminator ever realized…” Becks schnabbelt al enkele jaren voor het in moeilijkheden verkerende Motorola -te weinig succesvolle mobieltjes op de markt gebracht- en is onder de indruk van hun nieuwe Aura-model (The Return of Artistry). Ogilvy London is het reclamebureau erachter (en deze commercial gaat best hoor). Meer trek in Becks? Een interview plus behind-the-scenes over deze Auro-spot in de overlees.

Gamma, Hema en Karwei op voor (vak)prijs beste reclamefolder

Hoera, de Nationale Dag van de Brieven- busreclame komt er weer aan, op 12 mei. Wellicht een zwarte dag voor reclame- haters, maar ik vind al die brochures in de brievenbus altijd wel interessant, zeker nu je dagelijks om de oren wordt geslagen met aanbiedingen. Op dat congres over foldering wordt ook de winnaar van de Folder Vakprijs 2009 bekendgemaakt, meldt MarketingTribune. Een vakjury kiest de winnaar, na een zeer zorgvuldige afweging uiteraard. Lees maar: ”Naast aspecten als innovatie, onderdeel van de communicatiemix en opvallendheid heeft de jury dit jaar extra aandacht besteed aan de mate waarin de adverteerder creativiteit heeft ingezet op alle aspecten van de folder.” AH, Aldi, Bart Smit, Gamma, Hema, Intratuin, Karwei, Kruidvat, Plus en V&D waren door de jury geselecteerd voor de top-10 ofwel longlist. Moeilijk kiezen tussen de shortlist3,  Gamma, Hema en Karwei.

Vrouwen duiken in zwembad met fruit (apart spotje Lipton Forest Fruit)

High tea? De Forest Fruit-tea zakjes van Lipton doen vreemde dingen met sommige mensen. Ik zei nog zo, géén bommetje, toch nemen al die vrouwen een fruitduikje. De voice-over: ”This is your tea time.” Volgens AdFreak is de achtergrond muziek de Willy Wonka-song over de “world of pure imagination.” Via AdFreak, dat spreekt van een ”fruit pool orgy.”

Ban op ‘te gewelddadig’ filmpje Keira Knightley contra geweld tegen vrouwen

De keiharde informercial van de Britse actrice Keira Knightley tegen geweld tegen vrouwen, die we 3 april lieten zien hier (ik vond hem overdreven hard), is in de ban gedaan, meldt The Independent. Niet door de Britse reclamewaakhond (ASA), maar door een andere organisatie die ik niet ken nog, Clearcast, die ook tv-commercials en scripts beoordeelt. De beelden zijn ”te gewelddadig.” Het filmpje is onbezoldigd gemaakt door reclamebureaubureau Grey in Londen voor Women’s Aid, dat zich inzet tegen huiselijk geweld en de ban absurd vindt. De film is geregisseerd -ook gratis- door Joe Wright, die voor o.m. Atonement en Pride & Prejudice tekende (waarin Knightley ook speelde). Ze komt thuis van een dagje filmen en wordt aangevallen door haar jaloerse geliefde, die vermoedt dat ze vreemdgaat..

Anti-varkensgriep spotjes uit 1976, wat een Amerikaanse propapanda

Get a shot of protection. The Swine Flu shot. Wat een propaganda, in deze 33 jaar oude Amerikaanse tv-spotjes, zogenaamde Public Service Announcements. Van de overheid dus. Fascinerend. Het viel toen allemaal heel erg mee met de consequenties van die griep-epidemie daar, hopelijk zal dat anno nu uiteindelijk ook weer het geval zijn. Via twitteraar 2525.