Archief: september 2008

Fortis-crisis: ABN-Amro zet ”feiten op een rij” in dagbladvertentie

De feiten op een rij, staat er boven de dagbladadvertentie van ABN Amro vandaag. Zo verdienen de kranten niet alleen aan de spaaroorlog, maar ook aan deze overlevingsslag. Voorheen De Bank blijkt nog steeds een directievoorzitter te hebben, een geruststellend gegeven. De tekst bevat geen nieuws voor wie de dagelijkse ontwikkelingen volgt (meer info HIER). ABN Amro is nog steeds zelfstandig en financieel gezond, met z'n 21.000 medewerkers. DNB en de Staat van Bos houden een extra oogje in het zeil nu. Van mij mogen ze onafhankelijk blijven, had altijd al mijn voorkeur. ABN Amro's OR-voorzitter wil dat ook, maar noemt daarnaast Deutsche Bank als interessante partij. Wordt vervolgd.

Fortis past reclameboodschap aan en beziet nieuwe aanpak

De geplaagde Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis maakt voorlopig geen gebruik meer van de slogan 'Here today. Where tomorrow?' Dat zei een woordvoerster vandaag, volgens het ANP.
De slogan is onderwerp geworden van spot, maar dat is niet de achtergrond van d e beslissing. ,,De huidige marktsituatie van Fortis is de reden om nog eens goed te
kijken naar wat je wilt zeggen in reclameboodschappen.
'' Op internet is met name 'Here today. Gone tomorrow' een grap die veel wordt gemaakt. ''De overkoepelende mediacampagne 'Het leven is een curve' blijft vooralnog wel overeind. We kijken wel of de campagne moet worden aangepast'', aldus de zegsvrouw.

Gouden Loeki 08: kiezen uit tien commercials maand SEPTEMBER

Kies de drie leukste STER-commercials van SEPTEMBER
uit bijgaande 10 geselecteerde (zie en stem HIER). Dat kan tot medio october, eind die maand maken de
reclameverkopers van de Publieke Omroep de uitslag bekend.
De drie met de meeste stemmen gaan naar de halve finale van
de Gouden Loeki in december a.s. De drie die voor de vorige maand, AUGUSTUS, verder gingen in de Gouden Loeki-competitie zijn de top 3-spotjes: 1. Bol.com /Rokkie (reclamebureau Etcetera), 2. Toyota /Sheep (Reason Why) en 3. Unox/Piet Paulusma (TBWA).

Volvo komt met reclamegame en filmpje t.g.v. Volvo Ocean Race

Uit Nederland, maar via het buitenlandse Adverblog komt dit tot ons, een reclamegame van Volvo, in verband met de Volvo Ocean Race die op 4 october begint. Haven van vertrek is Alicante. Volvo heeft ter begeleiding ook een filmpje, RUSH, laten maken door Euro RSCG 4D in Amsterdam. Uiteraard zijn er Ocean Race-modellen te zien, met vier wielen eronder natuurlijk. Het spel draait om een reddingsteam dat een noodsignaal ontvangt en aan de slag gaat. Wat lang wachten op het laden, maar de moeite waard want een vermakelijk spel, luidt het oordeel op de vaksite.

Geschreeuw klinkt, camera’s flitsen – uit billboard ‘Big in Sweden’

PAS OP, de billboards met bewegingsdetectoren en luidsprekers komen eraan. Ze zijn al in Zweden gearriveerd. Big in Japan is a Zweedse reality serie waarin twee 'gewone' Zweden een maand naar Japan gaan om het daar te maken. Deze billboard toont de fans, die crazy zijn van de twee en ze graag fotograferen. Heel lawaaiig als je er langs loopt, maar wel leuk bedacht door Le Bureau in Stockholm. Zie FILMPJE HIER, met veel geflits en véél geschreeuw. Via AdGoodness.

Fortis-crisis: twijfels over sponsoring van Feyenoord nemen toe

De in financiële moeilijkheden geraakte bankverzekeraar Fortis, hoofd- en shirtsponsor van Eredivisionist Feyenoord, zit nog vast aan een contract, maar de twijfels over de houdbaarheid daarvan nemen snel toe. Stopzetting lijkt mij overigens uiterst onverstandig, dat zou de sfeer van paniek rond dat bedrijf alleen maar vergroten. Bas van der Pompe, hoofd sponsoring van Fortis, lijkt optimistisch, maar zekerheid kan ook hij niet bieden nog. In De Telegraaf van vandaag zegt hij: ''Wat voor consequenties de nu bestaande situatie heeft voor onze sportsponsoring is niet te zeggen.'' En dan, alsof hij zich richt tot de eigen Fortisbestuurders: ''Je zou kunnen zeggen dat het belang ervan alleen maar groter wordt, omdat je niet alleen in goede tijden, maar ook in slechte tijden moet laten zien dat je er bent.'' Commercieel directeur Chris Woerts

Dankzij ‘spaaroorlog’ haalt regiopers ruim €7 ton op in september

Niet alleen de landelijke dagbladen, maar ook de regionale pers profiteert van de ''spaarlog.'' Dankzij rente-inhakers van veel bekende en minder bekende banken hebben de regionale dagbladen deze maand al ruim 700.000 euro binnengehaald en h et ziet er naar uit alsof deze inhaakstroom vooralsnog doorgaat. ''Herhaaldelijk blijkt dat dagbladen een prima podium zijn om concurrentiever- houdingen op scherp te zetten. Wie herinnert zich niet de super- marktoorlog van twee jaar geleden, de hypotheek- strijd die vlak daarna volgde en het gevecht om de breedband abonnee die vervolgens in de krant werd uitgevochten'',  con- stateert NRp Dagbladen, de marketing- en verkoop- organisatie voor landelijke adverteerders en hun mediabureaus.

Krant DAG uit markt gehaald wegens gebrek aan advertenties

Triest, maar niet onverwacht: na nog geen anderhalf jaar houdt het gratis dagblad DAG op te bestaan. Het verschijnt woensdag a.s. voor de laatste keer. PCM zet de online activiteiten van DAG alleen voort. KPN en PCM blijven wel samenwerken voor de website kpnvandaag.nl. ,,DAG is er niet in geslaagd om in de felle concurrentiestrijd
met de andere gratis kranten, voldoende adverteerders aan zich te
binden
'', aldus een woordvoerder van PCM.Nu maar hopen dat PCM De Pers overneemt, iets waarvoor ik al zó lang pleit. Kunnen er ook wat DAG-medewerkers aan de bak; alleen moet de Volkskrant-redactie zich er niet mee bemoeien; hun eigen krant beter en vooral beter verkoopbaar te maken is al genoeg werk.

Adverteren voor Kikkoman in DAG-artikel over kredietcrisis VS

Vooral de gratis dagbladen hebben advertentie-inkomsten hard nodig en zie je adverteerders steeds meer (redactionele) vrijheid genieten. Soms schiet dat door, zoals onlangs bij PCM's Dag. Vrijdag j.l. bevatten het blad een Smaakspecial, niets mis mee, maar de potjes Kikkoman soya saus en Iki bier waren ook elders in het blad te vinden, op hoogst vreemde plekken. Bijvoorbeeld als ''illustratie'' van een artikel over overtredingen van het rookverbod, over het reddingsplan in de Amerikaanse kredietcrisis en over de Grand Prix in Singapore. Uit piëteit hebben we de foto van Kikkoman bij ''Man gooit dochter en zichzelf in ravijn'' maar niet geplaatst… Hoofdredacteur Dag, kom op! En adverteerder, overspeel uw hand niet. Lachen om Kikkoman en Iki-bier is toch ook uw bedoeling niet?

Reclametune wordt hit, Sugarbabes neemt ‘Here come the girls’ op

Zo gaat dat wel vaker, met de muziek in de reclame, leuk. Vorig Kerstmis liet drogisterijketen Boots in Engeland een goeie commercial maken door reclamebureau Mother, met de song Here come the girls erin. Spotje hier te zien. Een oud nummer, oorspronkelijk van Ernie K Doe uit de jaren '40. Die Girls-commercial was vaak te zien op de tv en de tune werd een hit dit jaar (de Bootscommercial was trouwens ook erg populair). De Engelse meidenpopgroep The Sugarbabes- met Keisha, Mutya en Heidi- heeft er nu een single van gemaakt en Universal Records verwacht dat dat nummer ook op hun aanstaande nieuwe cd komt te staan. Hier de clip van die single, geregisseerd door Daniel Wolfe van Partizan. Via Utalkmarketing.