Archief: januari 2008

Sexy schoolgirl-rel: Ryanair negeert Britse verbod reclamewaakhond

In Engeland is een grote rel ontstaan rond een uiting van de Ierse prijsvechter Ryanair in een paar populaire landelijke dagbladen, waarin een ''heet'' schoolmeisje met blote buik goedkope tarieven voor schoolgangers aanprijst. Mag niet van de ASA, de Britse reclamewaak- hond, want misbruikt tienermeisje om ''seksueel provocerend gedrag'' te vertonen. Maar Ryanair, dat graag de grenzen van het betamelijke opzoekt – zelfs de Franse president Sarkozy is boos op ze na deze advertentie - noemt de uitspraak absurd en negeert alles. De ASA wordt door een Ryanair- woordvoerder een ''Monty Python-achtige club'' genoemd en ASA (Advertising Standards Authority) staat voor Absurd Silly Asses. Het meisje is niet eens bloot op de advertentie, de populaire Britse pers staat bol van wel naakte en half- naakte jonge meisjes, betogen de Ieren. De woordvoerder: ''Dit is niet het onafhankelijk beoordelen van reclame-uitingen, dit is censuur.'' 

Inkomsten van tv-reclame lijdt niet onder opmars internet zegt SPOT

Vooral autofabrikanten, energiebedrijven en cosmeticaproducenten  hebben ervoor gezorgd dat er in 2007 voor 851 miljoen euro is besteed aan tv-reclame, een stijging van 7 pct vergeleken met het vorige jaar. Dus niks inzakking, als gevolg van verhevigd internet- gebruik door adverteerders. Dat blijkt uit de cijfers van Stichting Promotie Televisiereclame (SPOT), waarbij alle publieke en commerciele zenders in Nederland zijn aangesloten. Het lopende jaar wordt een ''redelijk goed jaar'' voor tv-bestedingen, vermoedelijk dankzij het EK Voetbal, de OS in China en een nog goede econo- mische groei. De mijlpaal van 900 miljoen (plus 5 pct) wordt bijna gehaald. Op de langere termijn zijn de internetrechten op programma's cruciaal

Teaser-advertentie op vp krant leidt naar Saab met nieuwe turbomotor

Vandaag brengen wij u oud nieuws, meldt een zogenaamde teaser- advertentie in de Volkskrant vandaag, helemaal onderaan de pagina. Op naar pagina 5, dat prikkelt om snel even door te bladeren, want die 70 plaatjes van Bea geloven we wel, en dat de rente in de VS is ver- laagd en dat Edwards en Giuliani uit de presidentsrace zijn gestapt wisten we gisteren al (de VK-vp brengt dus ook redactioneel oud nieuws). De adverteerder blijkt Saab te zijn. Ons wordt verteld dat er voor de  TTiD 9-3 ''niet aan het (reclame)verhaal is gesleuteld, maar wel aan de auto.'' Ze begonnen als eerste met de turbomotor in 1977 en nu is er (weer) een hele nieuwe ontwikkeld, waar- door de wagen, even kort door de bocht, heel snel optrekt ''zonder ook maar één druppel diesel teveel in te leveren.'' Dáár- voor willen we even geteased worden op de vroege morgen.

Prachtig spel met schoenen in commercial voor Nike’s Air Force 1

Worden er nog wel eens commercials gemaakt over sportschoenen, die heel, héél anders zijn, en héél indrukwekkend? Dat je meteen WOW zegt… ja hoor, kijk maar naar deze, voor Nike's Air Force 1. Gemaakt door bureau Publicis Mojo in Australië (regie Christopher Riggert), via Dropkickmonkey

 

De Porsche-familie grrrromt graag met elkaar over de Cayenne GTS

The bloodlines Are Unmistakable en Porsche, there is no subsitute. Een aardige commercial -op speciaal verzoek van mijn zoon Alexander, die 'm ondekte- voor de nieuwe Cayenne GT met veel en lekkere grommende motoren. Leden van de Porschefamilie herkennen elkaar altijd aan hun geluid. Reed langs via Flabber.


Sneak Preview – Porsche Cayenne GTS Commercial – video powered by Metacafe

Tien regels waaraan reclame moet voldoen – om effectief te zijn

 De Duitse club van creatieven die in de reclame werkzaam zijn vroeg het managementadviesbureau McKinsey om de tien succesfactoren van geslaagde, dus effectieve reclame op een rijtje te zetten. Het blijkt om tien ''succesf actoren'' te gaan, meldt Marketing Online, dat op zijn beurt het Duitse vakblad Werben u. Verkaufen citeert. Waaraan campagnes allemaal niet moeten voldoen! Ze moeten 1. originaliteit tonen, 2. duidelijk zijn, 3. overtuigings- kracht hebben, 4. en een ambachtelijke kwaliteit, 5. de want-to-see- again factor in zich herbergen, 6. relevant zijn,  7. verschillen van de concurrentie, 8. consistent zijn met eerdere campagnes,  9. geloof- waardig zijn en tenslotte 10. een activerende werking hebben. Ga er maar aan zitten, reclamemakers!

Man in midlife-crisis koopt rode sportwagen in Toyota-commercial

Erg geestige Canadese commercial voor de nieuwe Toyota Camry, die niet meer in NedeBerichtenrland te koop is bij de dealer, wel via speciale import. Ingespeeld wordt op de midlifecrisis van ''de man.'' Dure sportwagens, jonge vrouwen, kortom, de bekende cliché's. De vrouw reageert daar prachtig op. ''But it's a Camry'', roept de man dan. Helemaal perfect, de boodschap over die auto is overduidelijk. Via  MokkaMarketing.

Voor hondenliefhebbers, bizar spotje voor MP3 Zune, de ‘iPod-killer’

Bizar. De Zune, Microsoft's antwoord op iPod, komt pas dit jaar op de
Europese markt, maar in Amerika wordt er alles aan gedaan om iets van
het Apple-succes af te snoepen. Los van het product, dat zich graag
iPod-killer noemt, gaat het dan om de reclame, en Zune-commercials zijn altijd indrukwekkend of apart, soms weird (en erg lang, 2 minuten). Zoals deze, zoals altijd met ''sharing'' -de geclaimde kracht van de Zune- als boodschap. Bureau in de VS heet 72andsunny. Via Dropkickmonkey. Zin in meer zeer opmerkelijke Zune-spots? Zie deze, deze en deze.

Kritiek op Trees for Travel-spotje: ‘Geen auto (Daihatsu) weggeven’

Automerk Daihatsu zit lastig met al die milieuclaims, en nu dit weer. De grappige Trees for Travel-commercial van Stichting NoBEL, waarin een wagentje van Daihatsu Nederland wordt weggeven, is kritisch ontvangen in de ReclameReview van David Brinks op MarketingFacts. En terecht. Een aardig spotje, met de boodschap dat je naar de TFT-site moet gaan om op natuurlijke manier je CO2 te compenseren (wanneer krijgen we trouwens, na de slurptax, een CO2 -tax?). Maar. Brinks: ''Nu snap ik best dat Daihatsu ongetwijfeld heeft bijgedragen aan de
uitzendkosten van deze commercial, dus dat anders het goede doel niet
op deze manier meer donaties kan genereren en dat het de zuinigste
benzineauto ter wereld is. Maar kom op: een boomplantende organisatie
die een auto weggeeft?
'' 

Hond gaat praten dankzij Bud Light-biertje, beweert commercial

Het Amerikaanse biertje Bud Light doet veel met je, je kan zelfs met dieren praten. De hond in deze commercial zegt geen Goeiemoggel, maar Sausages, eerst in het Amerikaans, dan, als dat geen succes heeft, in het Engels. Amerikanen vinden dit kennelijk erg grappig, nou, valt wel mee vind ik. De AdFreak-site verwacht dat deze commercial tijdens de SuperBowl wordt uitgezonden, goed voor ruim 90 miljoen kijkers. Die dan, dankzij deze Bud Light-commercial, vaak ''ik wil worst'' gaan roepen op kantoor, de volgende dag… Gouden exportkans voor Unox, haha, maar niet met die angstig lage dollar. AdFreak.