Archief: september 2006

Prijs STER voor onderzoek naar effectiviteit reclame

Flink wat reclamegeld is weggegooid geld, nog steeds. Maar onderzoek naar een zo effectief mogelijke besteding ervan staat niet stil. De STER kreeg eind vorige week zelfs een prijs voor een onderzoekmodel, Admeasure, genaamd. Goed nieuws voor adverteerders, want toepassing kan de reclame effectiever maken, dus de verkoop verbeteren. Claimt de advertentieverkooporganisatie van de publieke omroep. Als gevolg moeten aangeleverde spotje soms wel worden aangepast.

Brrr… Ryanair komt met reclame op vliegtuigtafeltjes

We hebben niets tegen reclame, maar het moet niet te gek worden: prijsboxer Ryanair, inmiddels 21 jaar in de lucht, heeft een nieuwe manier gevonden om extra inkomsten binnen te halen. In alle vliegtuigstoelen de Inviseo Table, een tafeltje met een geïntegreerd advertentiepaneel, installeren. Zit je, behalve tijdens het eten, tegen een reclamezuil met wisselende uitingen aan te kijken… en je kunt geen kant op. Brrr.

Onderzoek: geluid spotje Pepsi of Coke doet drinken

Een radiocommercial van Coca-Cola: zacht sissend wordt het flesje geopend, met een tik valt de kroonkurk op tafel, bruisend klokt de drank in het glas, hoorbaar neemt iemand een slok en er volgt een diepe, tevreden zucht: ahhhh… Je loopt naar de koelkast en trekt een blikje open. Hoe komt het dat een reclamespot de dorst zo goed kan opwekken? Of, wat algemener gesteld: hoe weten we zo goed wat iemand doet, als we alleen maar kunnen horen wat hij doet? Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Californania hebben dat uitgezocht.

Reclame-bestedingen in media met 4,6 pct omhoog

De netto-bestedingen aan reclame, dus na verleende kortingen, zijn in de eerste helft van dit jaar toegenomen tot ruim 1,8 miljard euro, een stijging van 4,6 pct. Dat meldt Nielsen Media. ‘’Daarmee heeft de mediamarkt zich definitief hersteld na de magere jaren sinds 2000,’’ aldus de onderzoekorganisatie. Alleen de dagbladen hebben zich nog niet hersteld.

Reclame-effectiviteit: Euro-prijs naar Adidas en 180

Het internationale, in Amsterdam gevestigde reclamebureau 180, heeft er voor klant Adidas weer een belangrijke prijs bij, de Euro Grand Effie. Dat is de hoogste onderscheiding die werd gegeven in een competitie waarin bureaus met hun klanten moesten bewijzen dat hun reclame goed werkt in twee of meer Europese landen. Ook Nederlandse reclamecampagnes voor TomTom Go en Canon vielen in Brussel in de prijzen.

Cora zoekt opvolgster in commercials van Mora


Cora van Mora -weet u nog- gaat eind volgende maand zelf op zoek naar de nieuwe Cora in nieuwe commercials van het bekende Nederlandse snackmerk. Deze worden gemaakt door het reclamebureau van Mora, waar de scepter wordt gezwaaid door creatief directeur Bart Kuiper. De man achter reclame-icoon Cora.

”NewPu’s” onder de burgers in verzet tegen reclame

‘’Op de een of andere manier ontstaat er een nieuwe bevolkingsgroep die je het beste de Nieuwe Puriteinen (”NewPu’s”) kunt noemen. Deze groep verzet zich niet alleen tegen snoep op school en SUV’s in Nijmegen, maar perst de schouder ook in de reclame. Het is een nieuwe, invloedrijke groep consumenten, die in verzet komt tegen de zogeheten “sociale zonden”. Aldus Egbert Jan van Bel van pr/communicatiebureau Pleon in vakblad Adformatie.

‘Behoefte aan selectief reclameverbod groeit’

Een derde van de Nederlanders wil zelf kunnen kiezen welke reclame ze per post of internet wel of niet ontvangen. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van de stichting Infofilter. Volgens deze organisatie, opgericht om ongewenste reclame tegen te houden, groeit de behoefte aan selectieve blokkades.

Friesche Vlag: sex in reclamevideo voor koffiemelk

Of het marktaandeel is gestegen is onbekend, maar misschien werkte ‘t, dat hoogst dubbelzinnige internetfilmpje, viral video genaamd, van Friesche Vlag. De fabrikant scoorde eerder dit jaar wel hoge ogen –en misschien wel verbaasde blikken- met wat de NRC vandaag beschaafd een ‘’grappig/vunzig’’ filmje noemt. De krant analiseert de reclameontwikkelingen op internet. In dat filmpje krijgt een meisje koffiemelk in haar gezicht gespoten. Easy open, nooit meer druppels, jaja.